Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi slučaj

Koliko brzo vrućina u automobilu može postati fatalna za djecu? Ekipa Dnevnika Nove TV provela je eksperiment, rezultati su zastrašujući

Aktualno Galerija Vrući auto - 1 Vrući auto - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Vrući auto - 2 Vrući auto - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Vrući auto - 3 Vrući auto - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Termometar Termometar Foto: Dnevnik Nove TV +0 Vrućina u automobilu Galerija 1/5 >>
Po ovako velikim vrućinama u parkiranom automobilu temperatura je brzo i dvaput viša. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš proveo je eksperiment kako bi pokazao koliko brzo vrućina u autu može postati fatalna.

Vrućina, nemar i eto umalo tragedije u Zadru! Roditelji iz Češke ostavili su dvoje djece u automobilu pokraj trgovine na velikoj vrućini bez nadzora. Slučajni prolaznici alarmirali su policiju i hitnu pomoć.

"Dvoje djece pružena je liječnička pomoć te je utvrđeno da su dobrog zdravstvenog stanja", kazala je glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin. "Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i utvrđivanja svih mjera i radnji u koordinaciji s drugim nadležnim institucijama, policijski službenici obavijestili su općinsko nadležno državno odvjetništvo u Zadru", dodaje.

Pročitajte i ovo Grčka policija Čeka se rasplet Ugledni odvjetnik o posjetu navijačima u grčkim zatvorima: "Je li to grčka tragedija ili komedija?"

Nažalost, to nije rijetkost. Lani je bio sličan slučaj u Puli. 2021. dijete je umrlo u Kninu, a dvije godine ranije u Rovinju.

Uvjeti kao u sauni

Koliko brzo raste temperatura u automobilu na ovim vrućinama, novinar Dino Goleš uvjerio se malim eksperimentom.

U 15 sati u Zagrebu su 33 stupnja. "Auto smo rashladili na 24 i ostavit ćemo ga na suncu sat vremena. Svakih 20 minuta provjerit ćemo temperaturu autosjedalice."

Nakon 20 minuta temperatura u dječjoj sjedalici je 43 stupnja! Usporedbe radi, najviša temperatura ikad zabilježena u Hrvatskoj bila je u Pločama 1981. - 42,8 stupnjeva.

Nakon 40 minuta termometar na autosjedalici pokazuje više od 50 stupnjeva i ne mjeri dalje, pa se može pretpostaviti da su nakon sat vremena uvjeti u automobilu jednaki onima u sauni. A dijete ne bismo pustili samo u saunu na 60, 70, pa i više stupnjeva.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović O Boysima Milanović oštro o Grčkoj: "Plenković je tri dana kasnije rekao isto što i ja. Oni su tamo ratni zarobljenici"

"Tijelo se brani protiv tog naglog porasta temperature znojenjem, osjećajem žeđi, ubrzano je disanje, ubrzan rad srca, nastupa potpuni kolaps, djeca ostaju bez svijesti, mogu se javiti konvulzije, epileptični napadaji i zatim vrlo brzo nastupa smrt", objašnjava pedijatrica Sanja Roško Pejić.

Ako sve i ne završi fatalno, vrućina u automobilu može ostaviti trajne posljedice. "Imate dijete koje će trajno ostati ili u nekom komatoznom stanju, ili će motoričke funkcije, intelektualne funkcije biti narušene, nastavit će se ponavljanje epileptičkih napada uslijed oštećenja mozga", upozorava pedijatrica.

Pročitajte i ovo Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Sve potrgano i prljavo Zagrebačka igrališta sve opasnija, roditelji uputili vapaj: "Da djeci stavimo kacige i neprobojna zaštitna odijela prije odlaska u park?"

Ostavljanje djeteta u vrućem automobilu kazneno je djelo za koje prijeti i do 15 godina zatvora. Ipak, najveća je kazna to što si osobnu tragediju nikad nećete moći oprostiti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene