Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1,7 milijardi eura

Vlada usvojila paket mjera pomoći za građane i poduzetnike: "Sprječavamo da od 1. travnja cijena struje bude 100 posto veća"

Vlada je na sjednici usvojila najnoviji Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijedan 1,7 milijardi eura. Mjere na snagu stupaju 1. travnja.

Premijer Andrej Plenković je na samom početku sjednice Vlade najavio da u petak u Sabor na glasovanje stiže pet zakona, vezanih među ostalim uz reformu zdravstva, regulaciju rada nedjeljom, zatim izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost i zakon o doprinosima.

Predstavljajući novi paket mjera pomoći, premijer je istaknuo kako je namjera Vlade zaštita građana i gospodarstva "u ovoj krizi uzrokovanoj velikom mjerom brutalnom agresijom Rusije. Cilj je paketa da svi ostanu na nogama i da država bude uz svoje građane i gospodarstvo, rekao je Plenković. Paket je, kako kaže, "sveobuhvatan i snažan, razvijen uz visok stupanj povjerenja u dijalogu sa socijalnim i gospodarskim partnerima i potporu parlamentarne većine".

Pročitajte i ovo Krešimir Sever Sindikalist Krešimir Sever Je li Vladin paket pomoći dovoljan? "Cijene hrane divljaju i dalje"

"Vladinim mjerama se sprječava da od 1. travnja cijena struja za kućanstva ne bude dvostruko veća, odnosno 100 posto, a cijena plina za 70 posto. Mjere izravno koriste našim građanima i gospodarstvu", istaknuo je premijer.

Nabrojao je tri glavna cilja:

  • Ublažavanje rasta cijena energenata
  • Zaštita od inflacije
  • Posebne potpore i poticaji ciljnim skupinama

Najveći dio paketa mjera pomoći odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što je iz proračuna osigurano 1,181 milijarda eura. Za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Četvrti paket pomoći Plenković predstavio detalje mjera: "Tri su glavne stavke"

Ministar gospodarstva Davor Filipović istaknuo je kako će cijena električne energije ostat će ista idućih šest mjeseci, a plina godinu dana. "Predlaže se napraviti jedan okvir za potporu gospodarstvu jer su jednom dijelu poslovnih subjekata višestruko porasli troškovi toplinske energije", najavio je Filipović.

Vlada ponovno zamrzava i cijene osnovnih namirnica, u ovom ih je paketu osam, umjesto dosadašnjih devet.

S liste odlaze svinjski vrat i lopatica, a stiže carsko meso za 3,79 eura. Miješano mljeveno sad je svinjsko mljeveno. Za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža - 1,72 eura za litru (dosad 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer i cijelo pile. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Osnovne namirnice Dvije vrste mesa skinute s liste, treća osvanula: Pogledajte koliko će koštati ulje, mlijeko, brašno, pile...

Pomoć između ostalog stiže i za umirovljenike, korisnike dječjeg doplatka, nezaposlene, branitelje, pogođene potresom, ribare, prijevoznike, kao i niz drugih mjera pomoći u drugim djelatnostima, a predviđena su i sredstva za ulaganja u energetsku učinkovitost, najavio je premijer.

Državna tajnica Željka Josić predstavila je mjere za korisnike dječjeg doplatka i iznose naknade po djetetu u obitelji:

  • za jedno dijete 45 eura
  • za dvoje djece 70 eura
  • za troje djece 100 eura
  • za četvero djece 130 eura
  • za petero i više djece 160 eura

Ministar Marin Piletić predstavio je iznose jednokratne pomoći umirovljenicima, na kojeg može računati više od 660 tisuća korisnika.

  • za mirovine do 260 eura ide jednokratna pomoć od 160 eura
  • za mirovine od 261 do 330 eura ide jednokratna pomoć od 120 eura
  • za mirovine od 331 do 470 eura ide jednokratna pomoć od 80 eura
  • za mirovine od 471 do 610 eura ide jednokratna pomoć od 60 eura

Najavio je jednokratnu pomoć od 100 eura za nezaposlene te 150 eura za branitelje primatelje doplatka za pomoć i njegu.

"Od 70 do 80 eura odlazi pružateljima usluge pomoć u kući, a od 140 do 540 eura pružateljima usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka, kad je riječ o pružateljima socijalnih usluga", rekao je Piletić.

Pročitajte i ovo Ilustracija PAKET POMOĆI Što sve donose Vladine mjere i tko će dobiti pomoć? "Ide se na zamrzavanje cijena nekih proizvoda"

Ministar Branko Bačić izvijestio je o napretku aktivnosti vezanih za obnovu nakon potresa te najavio izgradnju 21 zamjenske obiteljske kuće na području Zagreba te obnovu devet višestambenih zgrada u Zagrebu te izgradnju višestambenih zgrada na području sisačko-moslavačke županije.   

Pročitajte i ovo Davor Filipović GOST DNEVNIKA NOVE TV Filipović o detaljima Vladinih mjera i kako misle obuzdati inflaciju: "Očekujemo daljnji pad u ovoj godini"

Vlada je na sjednici između ostalog prihvatila i prijedlog odluke o upućivanju materijalne i humanitarne pomoći Turskoj i Siriji, kao i pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene