Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Filipović o detaljima Vladinih mjera i kako misle obuzdati inflaciju: "Očekujemo daljnji pad u ovoj godini"

Vlada je predstavila sve detalje posljednjeg paketa mjera za suzbijanje inflacije i pomoći građanima.

Ukupna vrijednost četvrtog paketa pomoći iznosi malo manje od milijardu i 700 milijuna eura, podijeljenih u tri glavna stupa. Najviše novca porezni obveznici će dati kako bi ublažili cijene energenata, čak milijardu i 180 milijuna eura. Za zaštitu od inflacije potrošit će se 169 milijuna eura, a na posebne potpore i poticaje brojnim dijelovima društva 347 milijuna eura.

Više detalja o posljednjem paketu Vladinih mjera u Dnevniku Nove TV otkrio je ministar gospodarstva Davor Filipović, s kojim je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Četvrti paket pomoći Plenković predstavio detalje mjera: "Tri su glavne stavke"

Filipović je prvo komentirao odluku Europske komisije, koja je predstavila detalje reforme tržišta električnom energijom, a cilj je zaštititi potrošače od skokova cijena, povećati udio ugovora s fiksnom cijenom te ubrzati prelazak na obnovljivu energiju. 

"Krajem prošle godine mi smo ograničili cijenu plinu i otada je cijena krenula prema dolje. Mi neke stvari već primjenjujemo i ciljamo na najranjivije. A hoćemo li one najranjivije osloboditi plaćanja, to će biti predmetom rasprava na sljedećem Vijeću ministara energetike krajem mjeseca", otkrio je Filipović.

Na upit odakle novac za sve to ministar je rekao: "Mi nastavljamo štititi hrvatske građane, poduzetnike i gospodarstvo. Sve tri rejting agencije ocjenjuju rejting Republike Hrvatske s najvišim ocjenama i to je potvrda da se financijama upravljalo jako dobro. A kada se financijama upravlja dobro, onda imate i sredstva kojima možete pomagati gospodarstvo i građane."

Naglasio je da je to novac koji je osiguran u državnom proračunu, dio toga će na svojim leđima preuzeti HEP, kao što se radilo i dosad.

Rekao je da to nije novac iz narodnih obveznica. 

Na upit zašto misli da će se sada inflacija obuzdati ako su ove mjere preslika prošlog paketa mjera - a znamo da se prošli put nije značajnije smanjila stopa inflacije, ministar je rekao: "Posljednja tri mjeseca prošle godine inflacija je bila iznad 13 posto, sada je u ovoj godini određeni pad. Mi štitimo standard građana i omogućili smo da imaju više novca. Prošle godine imali smo četvrti najveći rast BDP-a u cijelom EU-u. Što se tiče inflacije, očekujemo daljnji pad cijena u ovoj godini", poručio je.  

O tome zašto se odustalo od sankcioniranja nekorektnih naglasio je da se mora gledati šira slika gospodarstva. 

"Bilo je i nekorektnih, ali i korektnih u ovom procesu. Ne možemo izdvajati nekoga, moramo misliti na rast cjelokupnog gospodarstva. U prošloj godini pokazalo se da su sve mjere koje smo vukli imale pozitivan efekt i tako želimo i nastaviti", naglasio je.

Ina i MOL nadomak su zajedničkog preuzimanja OMV-a Slovenija, a Filipović smatra da je to dobar potez za Inu.

"Ina sada ima pet benzinskih pumpi u Sloveniji, a nakon preuzimanja imat će između 25 i 30. Moći će naftu i derivate koji se prerade u Rijeci plasirati na slovensko tržište. Time Ina jača svoju poziciju na slovenskom tržištu", rekao je Filipović.

Što se tiče situacije u Petrokemiji, koja se opet komplicira, rekao je da se vode razgovori da se pronađe rješenje, a interes države je da sve bude po zakonu, da se pokrene proizvodnja i da radnici budu zadovoljni te da o tome treba voditi računa s bilo kojim investitorom.

Na upit što će se dalje događati s Brodosplitom odgovorio je da svi znaju da je situacija komplicirana te da je on te probleme naslijedio. 

"Fina je pokrenula postupak, 24. 3. je ročište na trgovačkom sudu koji će odlučiti, tu je jedna spirala neplaćanja i puno odgovornost leži na menadžmentu", poručio je.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene