Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti paket pomoći

Plenković predstavio detalje mjera: "Tri su glavne stavke"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.HR Vladin paket pomoći - 5 Vladin paket pomoći - 5 Foto: DNEVNIK.HR Vladin paket pomoći - 4 Vladin paket pomoći - 4 Foto: DNEVNIK.HR +10 Vladin paket pomoći - 3 Galerija 1/15 >>
Najveći dio četvrtog Vladina paketa mjera pomoći, vrijednog 1,7 milijardi eura, odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što će država osigurati 1,181 milijardu eura. Za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura, istaknuo je premijer Andrej Plenković predstavljajući mjere pomoći građanima i gospodarstvu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković predstavio je najnoviji paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, vrijedan 1,7 milijardi eura, koji će Vlada usvojiti na redovnoj sjednici ovaj tjedan, a na snagu će stupiti od 1. travnja.

Andrej Plenković Vladin paket pomoći - 2 (Foto: DNEVNIK.HR)

''Globalna energetska kriza prouzročila nam je inflatorne pritiske pa želimo s mjerama koje poduzimamo praktički proteklih više od godinu dana, a kada uključimo i COVID-19, gotovo posljednje tri godine, postići tri temeljna cilja: za građane i za gospodarstvo i sve druge institucije ublažiti rast cijena energenata, zaštititi maksimalno moguće od inflacije te dati posebne potpore i poticaje različitim ciljnim skupinama kalibrirano, tako da pomognemo onima koji su u krizi najranjiviji", istaknuo je Plenković govoreći o detaljima Vladina paketa pomoći, koje možete pogledati i u fotogaleriji.

Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr

''Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, a cijene električne energije u idućih šest mjeseci - od 1. travnja do 30. rujna, bit će pod istim uvjetima kao dosad. Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata'', najavio je premijer.

Do kraja ožujka iduće godine produžuje se i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

''Za električnu energiju paket je 600 milijuna eura", istaknuo je premijer i dodao da hrvatski građani kontinuirano plaćaju najniže cijene struje u Europskoj uniji, izuzevši Mađarsku.

Mjere za ograničenje rasta cijena plina za građane teške su 150 milijuna eura. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista. Vrijednost mjere je 95 milijuna eura.

Cijena za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024., kazao je Plenković i dodao da potpora za poduzetnike kad je riječ o plinu ostaje ista za one poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Slijede porezne olakšice za energente za grijanje, a vrijednost mjere je 35 milijuna eura.

Andrej Plenković Vladin paket pomoći - 1 (Foto: DNEVNIK.HR)

Osigurat će se potpora umirovljenicima, primateljima dječjeg doplatka, nezaposlenima, braniteljima, pogođenima potresom, ribarima, prijevoznicima i nizu drugih djelatnosti, a predviđena su i sredstva za ulaganja u energetsku učinkovitost, pobrojio je premijer.

Tu je i mjesečna naknada za korisnike koji će moći plaćati račune struje i plina. Daje se direktno 70 eura mjesečno za više od 60.000 ljudi, a to su korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade (ZMN), nacionalne naknade za starije osobe…

Produžuje se mjera za nabavu ogrjevnog drva, a tu su i naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za hrvatske branitelje - jednokratna novčana naknada od 150 eura koju će dobiti primatelji doplatka za pomoć i njegu.

Kad je riječ o pružateljima socijalnih usluga, od 70 do 80 eura odlazi pružateljima usluge pomoć u kući, a od 140 do 540 eura pružateljima usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka. Mjera za nezaposlene iznosi 100 eura.

Korisnici ZMN-a imat će i dalje pravo i na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge. Produžuje se i naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za 35.000 korisnika, a vrijednost mjere je četiri milijuna eura.

Paket mjera dobio je potporu svih kojima je dosad predstavljen, od komora do predstavnika umirovljenika, a ima i punu podršku parlamentarne većine, pohvalio se Plenković.

Jednokratno povećanje dječjeg doplatka

''Za dječji doplatak idemo sa snažnom potporom - jednokratno će biti obuhvaćeno 128.000 obitelji, a to je 230.000 djece'', kazao je Plenković i naveo iznos naknade po djetetu u obitelji:

  • za jedno dijete 45 eura
  • za dvoje djece 70 eura
  • za troje djece 100 eura
  • za četvero djece 130 eura
  • za petero i više djece 160 eura

''Bit će to ukupno devet milijuna eura i bit će isplaćeno u travnju'', najavio je premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Još malo do izbora Dječji doplatak porastao kao nikada dosad, a u planu su još veće naknade: U Njemačkoj. Što čeka Hrvatska?

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 PRAVO, A NE SOCIJALNA POMOĆ ''Hrvatska je već trebala uvesti univerzalni dječji doplatak od 100 eura po djetetu'': Vlada čeka izbore?

Pomoć umirovljenicima

U travnju će doći do usklađivanja mirovina u vrijednosti od 75 milijuna eura, a u svibnju bi umirovljenici trebali dobiti pomoć od ukupno također 75 milijuna eura.

  • za mirovine do 260 eura ide jednokratna pomoć od 160 eura
  • za mirovine od 261 do 330 eura ide jednokratna pomoć od 120 eura
  • za mirovine od 331 do 470 eura ide jednokratna pomoć od 80 eura
  • za mirovine od 471 do 610 eura ide jednokratna pomoć od 60 eura

Također, izmjenama Zakona o doprinosima dodatno poboljšat će se položaj umirovljenika jer će se ukinuti dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje što znači povećanje mirovina za 32.000 umirovljenika koji taj doprinos plaćaju sami iz mirovine. 

Andrej Plenković Ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica (Foto: DNEVNIK.HR)

Otkriveno što će biti sa zamrzavanjem cijena proizvoda

Kad je riječ o proizvodima kojima je zamrznuta cijena, jedan je maknut s liste.

"Zbog mogućih nestašica mičemo svinjske proizvode - lopaticu i vratinu. Stavili smo zato carsko meso. Znači, osam proizvoda umjesto devet. Carsko meso je unutra, lopatica i vratina su vani", rekao je Plenković.

Za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža - 1,72 eura za litru (dosad 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Četvrti paket Plenković predstavio mjere: Pomoć umirovljenicima i s dječjim doplatkom, dogovorena cijena struje i plina...

Pročitajte i ovo Krešimir Sever Sindikalist Krešimir Sever Je li Vladin paket pomoći dovoljan? "Cijene hrane divljaju i dalje"

Kritike su stigle od oporbe, pogotovo kada je riječ o dječjem doplatku, koji je u Hrvatskoj i dalje svojevrsna socijalna pomoć, a ne pravo svakog djeteta, a ni inflacija ne utječe na sve jednako.

Plenković je odbacio njihove kritike, a upitan o mogućnosti da se netko opet zaigra bez obzira na subvencije poručio je: ''Ne smije se nitko zaigrati, ovo je vrijeme najšire društvene odgovornosti.''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene