Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naknadno opremljen i naoružan

Ukrajinci oborili dron, stručnjak poručio: "Ovo je dokaz da Rusija nije vojna supersila kakvu je svijet očekivao"

Dron
Dron Foto: Screenshot/YouTube
Ukrajinski vojnici tvrde da su na svojem teritoriju automatskim oružjem tijekom vikenda srušili naoružani dron kineske proizvodnje.

U pitanju je Mugin-5, komercijalna bespilotna letjelica koju je napravio kineski proizvođač, a neki tehnološki blogeri kažu da su ti dronovi poznati i kao "Alibaba dronovi" jer su bili dostupni za prodaju do 15.000 dolara na web-stranicama kineskog tržišta.

Kompanija Mugin Limited potvrdila je za CNN da je u pitanju njihova letjelica, a ovo je nazvala nesretnim incidentom.

U noći s petka na subotu Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) rekla je za CNN da su ih njihovi agenti koji se nalaze na teritoriju pod kontrolom Rusije upozorili da je lansirana bespilotna letjelica te da ide prema ukrajinskom cilju. SBU je tada digao uzbunu s vojnim jedinicama baziranim u istočnoj Ukrajini.

Oko 2 sata ujutro u subotu borci iz 111. brigade Teritorijalne obrane Ukrajine čuli su dron iznad svojih glava, a čak su vidjeli i svjetlo kako trepće na letjelici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Simulacija sudara VIDEO Pogledajte kako je ruski borbeni avion srušio američki dron

"Trupe su pucale na njega i oborile bespilotnu letjelicu", rekao je Maksim, 35-godišnji borac teritorijalne obrane. Maksim je rekao da je bespilotna letjelica letjela na vrlo niskoj visini - dovoljno blizu da je može oboriti ručnim oružjem.

Pročitajte i ovo Russian SU-27 Flanker fighter plane Nesreća ili ruski napad? Nakon incidenta s letjelicama ruski veleposlanik na razgovoru s Amerikancima: "Ovo je provokacija"

Pročitajte i ovo Testiranje drona kamikaze domaća proizvodnja MORH testirao dronove kamikaze: "Pokazuju izvanredne rezultate..."

"Naoružani komercijalni dron nije imao ugrađenu kameru, što znači da se nije mogao koristiti za nadzor", rekao je Chrisu Lincoln-Jones, umirovljeni časnik britanske vojske i stručnjak za bespilotne letjelice. Naglasio da ovaj dron samo je još jedan dokaz da Rusija nije vojna supersila kakvu je svijet očekivao.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene