Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikalist Krešimir Sever

Je li Vladin paket pomoći dovoljan? "Cijene hrane divljaju i dalje"

Vlada je predstavila dijelove novog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu, a o tome je s Krešimirom Severom razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Vlada je predstavila glavne dijelove novog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Što se tiče energije, cijena plina ostat će ista sljedećih godinu dana, a struja neće poskupjeti barem do listopada. U utorak će se znati i detalji mjera za socijalno najosjetljivije.

O mjerama pomoći s Krešimirom Severom, predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata, razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Mjere su onakve kakve smo i očekivali. One s jedne strane najviše zadiru u energetiku, pitanja struje i plina, što je dobra poruka za građane. Nekakvi energetski vaučer ostaju i dalje za one najsiromašnije. Tu su i potpore gospodarstvu, umirovljenicima, nezaposlenima, obiteljima s više djece", rekao je Sever.

"Jasno je i da treba nešto napraviti na onoj drugoj strani, a to su cijene hrane. Cijene izrazito divljaju i ove mjere tu ne mogu pomoći jer su one i dosad bile na snazi, a cijene su divljale. Najgore u tome svemu prođu proizvođači i krajnji kupci, a oni između – distributeri i prerađivači – uvijek se naberu", dodao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Četvrti paket Plenković predstavio mjere: Pomoć umirovljenicima i s dječjim doplatkom, dogovorena cijena struje i plina...

Krešić ga je pitao i o pregovorima o dizanju visine plaće.

"To je nešto što se hitno mora otvoriti, ali ne samo državne i javne službe, to se mora posebice otvoriti i u privatnom sektoru. Danas je kolega Matija Kroflin spretno spomenuo studiju MMF-a koja pokazuju da inflaciju nije uzrokovao rast plaća, nego upravo dizanje marži, što se u Hrvatskoj vidi i po povećanom prihodu od poreza na dobit koji je rastao mnogo više i brže od plaća. To pokazuje da su pohlepni sa svih strana, a da mi na kraju najgore prolazimo", odgovorio je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata komentirao je i poslovanje tvrtki koje koriste mjere pomoći i istovremeno visoko dižu cijene.

"I dalje smatram da bi trebalo naći model koji će im se ponuditi. Oni koji dobivaju potpore neka imaju i niže cijene. Oni koji ih ne žele, neka dižu cijene kako hoće, a građani neka onda kupuju gdje žele", rekao je i dodao: "Mrkva i batina trebale bi imati neke rezultate jer poslodavci u Hrvatskoj dobivaju potpore za različite stvari. Ako već dobivaju javni novac, neka to onda vrate i građanima."

Pročitajte i ovo Novi paket Vladinih mjera Hrana i energija Radno u Banskim dvorima: Dnevnik Nove TV doznaje detalje Vladinih mjera za ublažavanje krize

Na kraju ga je Krešić pitao o najavi bivšeg sindikalista Vilima Ribića da ulazi u politiku, odnosno da će se priključiti Socijaldemokratima.

"To je Vilimova želja i Vilimov izbor. Bilo je i ranijih pokušaja ulaska sindikalista u politiku, a neki su i ušli. Moj osobni stav je da ono što smo izgradili kroz sindikate na taj način trebamo i zadržati i tako ostati uvjerljivi", odgovorio je te ustvrdio da će vrijeme pokazati kakvog će utjecaja Ribićev potez imati na sindikate: "Sva dosadašnja ulijetanja u politiku bila su svojevrsna reputacijska šteta za sindikate. Volio bih da se to ovoga puta ne dogodi."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene