Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitan sastanak

Hoće li se cijene hrane vratiti na one prošlogodišnje? "Teško ćemo mi odlučivati o cijeni parizera"

Aktualno Galerija Namirnice - 1 Namirnice - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Namirnice - 2 Namirnice - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Namirnice - 3 Namirnice - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Cijene mesa Cijene mesa Foto: Dnevnik Nove TV +0 Krešimir Sever Galerija 1/5 >>
Vlada je za utorak sazvala hitan sastanak s velikim trgovcima. Želi da cijene prehrambenih namirnica vrati na one iz prosinca prošle godine. Dok su neki spremni na taj korak, drugi kažu - nema teorije.

Vlada i trgovci u u utorak za istim stolom. Za dio proizvoda vladajući traže da se cijene vrate na staro.

"Možda ne moraju na godišnji na najskuplje destinacije, možda ne moraju u najskuplje restorane, ali svi moramo u dućan. I kupiti temeljne proizvode koje su u sklopu košarice. I u tom kontekstu je razgovor sa trgovačkim lancima", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Postoji na individualnoj razini razgovor sa jednim trgovačkim lancem, ne samo jednim nego sad i više koji su spremni vratiti cijene na razinu 31.12.2022.", rekao je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković.

"Postoje oni trgovci koji su svjesni da moraju preuzeti dio odgovornosti kada govorimo o visini cijena u odnosu na naše građane", rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Ako se ne postigne dogovor? "Imamo mi puno mehanizama", napominje premijer.

Inflacija nije od jučer. S trgovcima je, smatra saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić, odavno trebalo razgovarati.

"Taj dogovor mora s jedne strane predstavljati neku mrkvu što trgovci s time dobivaju s druge strane mora postojati jasna mjera što će se događati ako cijene nastave rasti ovakvim tempom", rekla je Benčić.

"Teško ćemo mi odlučivati o cijeni parizera kao što neki drugi odlučuju, ali će se morati sjesti i napraviti određeni niz sastanaka i s trgovačkim lancima kako bi se smanjio trošak inflacije koji mi građani osjetimo", rekao je Dario Hrebak.

A da bi građanima jesen bila što bezbolnija, cijena struje u novom paketu mjera ostat će ista. Upitno je kakva će biti cijena za velike poduzetnike.

"Predviđanja su već sada da će biti i u sljedećoj godini manja od 180 eura, da li ima smisla da takve mjere postoje. Da dođe do bilo kakvog šoka ili poremećaja na tržištu vlada će uvijek reagirati", rekao je Butković.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA Brojni problemi kredita i dugova nakon smrti! Što članovi obitelji preminule osobe trebaju obavezno napraviti?

Partneri su zadovoljni.

"Ja bih uvijek se igrao Robin Hooda što je više moguće da svi oni koji imaju puno da osjete teret krize i inflacije, a da oni koji nemaju da im bude lakše", rekao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

"Koalicijski partneri su jako zadovoljni mjerama i mi ćemo to podržati", poručuje Hrebak. MOST je očekivano kritičan.

"Mi smo općenito sumnjičavi prema vladinim mjerama jer vidjeli smo na kraju dana da to završava u privatnim džepovima kao što je i pokazala afera plin za jedan cent", rekao je saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot.

Na račune najugroženijih, umirovljenika i obitelji koji primaju dječji doplatak podijelit će se oko 100 milijuna eura što je država ubrala od ekstraprofita. Paket mjera težak 500 milijuna eura vlada će predstaviti u četvrtak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene