Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA

Brojni problemi kredita i dugova nakon smrti! Što članovi obitelji preminule osobe trebaju obavezno napraviti?

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novac Novac Foto: Tom Dubravec/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Imaš pravo, ostvari ga Galerija 1/3 >>
Nakon smrti bliske osobe mnogi se osim tuge i boli suočavaju s brojnim problemima kako što su dugovi i krediti preminulih.

Smrt bliske osobe traumatično je iskustvo, koje osim boli i tugovanja za odlaskom drage osobe, mnogi se suočavaju i s brojnim drugim problemima. Situacija će se dodatno pogoršati ako je pokojnik iza sebe ostavio i dugove ili kredite.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pa kako? Krenuo renovirati kupaonicu, a zbog onoga što je pronašao odmah je zvao policiju

U HNB-u kažu kako je opseg odgovornosti nasljednika za dugove ostavitelja reguliran Zakonom o nasljeđivanju. Propisano je da nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine, dok onaj nasljednik koji se odrekao nasljedstva ne odgovara za ostaviteljeve dugove.

"U slučaju kada ima više nasljednika oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svojeg nasljednog dijela, bez obzira na to je li izvršena dioba nasljedstva. Među nasljednicima se dugovi dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, i to samo ako oporukom nije drugačije određeno", objašnjeno je iz HNB-a. 

Imaš pravo, ostvari ga Novac Foto: Tom Dubravec/Cropix

Sukladno Zakonu o obveznim odnosima, smrću dužnika ne prestaju obveze po kreditima i druge obveze ostavitelja, ali u slučaju smrti korisnika kredita banka može otkazati ugovor o kreditu prije isteka ugovorenog roka ako bi u tom slučaju davatelj kredita došao u bitno nepovoljniji položaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pa kako? Krenuo renovirati kupaonicu, a zbog onoga što je pronašao odmah je zvao policiju

Nakon što banka dobije informaciju da je korisnik kredita preminuo, što bi trebali javiti potencijalni nasljednici, te informacije je dužna dati nadležnom sudu u ostavinskom postupku, javnom bilježniku određenom od nadležnog suda za vođenje ostavinskog postupka te nasljedniku navedenom u pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju.

Procedura nakon smrti

Po provedbi ostavinskog postupka i ishođenju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju nasljednici ga trebaju dostaviti u banku kako bi raspravili i regulirali postojeće obveze iza pokojnika. 

"Banke pri sklapanju stambenog potrošačkog kredita, u skladu s vlastitom poslovnom politikom i internim procedurama, informiraju klijente o dostupnim mogućnostima ugovaranja različitih vrsta osiguranja kredita kod osiguravajućih kuća, a u cilju zaštite korisnika kredita od nesposobnosti vraćanja preuzetih obveza uslijed različitih nepovoljnih životnih okolnosti", objašnjenje je iz  Hrvatske udruge banaka.

Pročitajte i ovo Policijska svjetla Stroga kazna Desetogodišnjaka uhitili jer je piškio na parkiralištu: Stavili mu lisice i odveli ga u pritvor

U Erste banci su detaljnije objasnili proceduru u slučaju smrti. 

"U svrhu reguliranja činjenice smrti korisnika kredita u banci potencijalni nasljednici odmah po saznanju i utvrđenju te činjenice trebaju banci prezentirati jedan od sljedećih dokumenata: smrtni list, izvod iz matice umrlih ili pravomoćno Rješenje suda kojim se nestala osoba proglašava umrlom. Po okončanju ostavinskog postupka moraju se javiti u banku.

Pročitajte i ovo Ilustracija misterij i liječnicima Mislila je da se ugrizla tijekom večere, no jedva je izvukla živu glavu: "Jezik mi je pocrnio, spominjali su amputaciju"

Postoje razni modeli uređenja podmirenja obveza pokojnog korisnika kredita od strane nasljednika, primjerice kredit za refinanciranje duga pokojnika ili sklapanje ugovora o pristupu dugu.

"Također, ako je pokojni klijent u banci posjedovao račune koji su predmetom nasljeđivanja, ovisno o okolnostima, sredstva s tih računa isplaćuju se nasljedniku/icima ili služe za podmirenje dospjelih obveza klijenta. U svrhu poduzimanja predmetnih radnji nasljednici u banci potpisuju i sklapaju svu relevantnu dokumentaciju", kažu u banci i dodaju kako uvijek nastoje doći do međusobnog dogovora i optimalnog rješenja.

Što kada su i jamci u igri?

Pročitajte i ovo Nesigurna cesta na Žitnjaku - 1 Prijeti mu zatvor Vozač kamiona koji je usmrtio djevojčicu: "Njezina rodbina mi je prijetila. I sam imam djecu njezine dobi i to mi je užas"

Ako je ugovor o kreditu sklopljen uz sudjelovanje sudužnika/jamaca, činjenica smrti korisnika kredita ne znači nužno prestanak obveze sudužnika, odnosno jamaca koji su se ugovorno obvezali na ispunjenje obveze.

"Sudužnik odgovara za obveze dužnika na isti način i pod istim uvjetima kao i dužnik, što znači da odgovara cjelokupnom svojom imovinom za obveze koje proizlaze iz ugovornog odnosa sve do potpunog podmirenja tih obveza, a vjerovnik zadržava pravo izbora zahtijevati ispunjenje predmetne obveze bilo od dužnika, bilo od sudužnika ili obojice istodobno", napominju.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija Foto: Getty Images

Ako su iza pokojnog korisnika kredita proglašeni nasljednici, oni u dogovoru s bankom također mogu dogovoriti daljnje modalitete otplate duga uz pristanak postojećih sudužnika, tj. jamaca.

Ako je kredit dignut bez jamaca, banka ima pravo sukladno odredbama Zakona o nasljeđivanju zahtijevati naplatu dospjele tražbine od ostaviteljevih nasljednika.

 

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene