Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija kod Venecije

Novi detalji o nesreći u kojoj je poginula mlada Hrvatica: Snimke iz autobusa otkrit će posljednje trenutke, nagađa se o jednom

Trenutak slijetanja autobusa s nadvožnjaka
Trenutak slijetanja autobusa s nadvožnjaka DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Trenutak slijetanja autobusa s nadvožnjaka Trenutak slijetanja autobusa s nadvožnjaka Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Cvijeće i svijeće na mjestu pogibije iz putnika iz autobusa Cvijeće i svijeće na mjestu pogibije iz putnika iz autobusa Foto: Goran Kovačić/Pixsell +0 Antonela i Marko Baković Galerija 1/4 >>
Tjedan dana nakon stravične nesreće autobusa kod Venecije tamošnji glavni tužitelj iznio je najnovije detalje oko istrage i mogućih uzroka tragedije. Među 21 poginulim putnikom život je izgubila i Hrvatica Antonela Baković iz Solina.

U fokusu istražitelja trenutačno je stanje nadvožnjaka s kojega je autobus sletio u večeri 3. listopada.

"Dobili smo dokumentaciju od općine vezano za stanje nadvožnjaka i zaštitne ograde, dokumente koji se odnose na infrastrukturne radove započete unatrag nekoliko mjeseci. Među njima je i izvješće tehničara koji su u svojim pregledima konstrukcije ukazali na potrebu zamjene zaštitnih ograda u oba prometna smjera. Inzistirali su na potrebi prilagodbe zaštitnih barijera važećim standardima EU, a prijavljeni su i slučajevi propadanja metalnih traka ograde", rekao je za Corriere della Serra tužitelj Bruno Cherchi.

U sklopu istrage pregledat će se podaci s privatne i službene SIM kartice vozača, dok je mobitele pregledala lokalna policija.

Isključena teza o sudaru s drugim vozilom

Također se čeka otvaranje crne kutije koja je pronađena netaknuta u olupini autobusa. Ona sadrži snimke kamera postavljenih unutar i izvan autobusa i njihovim pregledom trebalo bi biti jasnije u kojem je trenutku vozilo počelo proklizavati u ponor.

"Zasad je izvjesno, prema izjavama svjedoka, da je autobus desnom stranom zagrebao ogradu, dok s lijeve strane nema tragova kontakta s drugim vozilom", istaknuo je Cherchi i dodao kako ta činjenica isključuje tezu o udaru u lijevi bok autobusa. Ostaje zasad najvjerojatnija teza da je vozaču tijekom vožnje pozlilo.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze Rat na Bliskom istoku VIDEO Uznemirujuća snimka s festivala smrti, Hamas izdao upozorenje za stanovnike izraelskog grada: "Napustite ga do pet sati popodne"

Autobusom je tog nesretnog utorka upravljao 40-godišnji Alberto Rizzotto iz Trevisa, koji je također izgubio život. Istražitelji se nadaju da će im nalaz obdukcije vozačeva tijela dati konačni odgovor o uzroku nesreće.

"Obdukcija je obavljena, a rezultati se očekuju kroz desetak dana", najavio je glavni tužitelj i dodao da su vještaci naložili niz histoloških i toksikoloških pretraga koji bi mogle dati prve odgovore što je uzrokovalo da Rizzotto izgubi kontrolu nad autobusom.

Autobus probio dvije ograde

Kako pišu talijanski mediji, čini se da je tragedija posljedica niza nesretnih okolnosti – autobus je 30-ak metara klizao udesno po zahrđaloj i dotrajaloj ogradi, da bi potom upao kroz dvometarsku "rupu" na ogradi zbog čega je vozilo ušlo u prostor između dvije pregrade i potom frontalno probilo novu.

Pročitajte i ovo Autobusna stanica u Oroslavju blista sve "Nekom bu smešno": Pogledajte kako "dela" gradonačelnik Oroslavja

Podsjetimo, u stravičnoj nesreći stradali su Antonela i Marko Baković koji su u Veneciji bili na bračnom putovanju. Poginula Antonela (24) bila je u šestom mjesecu trudnoće. Marko (27) je nakon nesreće u bolnicu prevezen u teškom stanju, ali se oporavlja.

U strašnoj nesreći poginula je ukupno 21 osoba, među kojima i dvoje djece. Među stradalima su i ukrajinski državljani koji su spas od rata u domovini pronašli u Plitvičkim Jezerima. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene