Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"BOJIM SE"

Ravnatelj Centra u Ivancu: "Bilo je jako dramatično, nasilni upad koji nije uspio pa onda razbijanje i nakon toga zapaljenje..."

Aktualno Galerija Napad na Centar za socijalnu skrb - 5 Napad na Centar za socijalnu skrb - 5 Foto: DNEVNIK.hr Napad na Centar za socijalnu skrb - 2 Napad na Centar za socijalnu skrb - 2 Foto: DNEVNIK.hr Napad na Centar za socijalnu skrb - 3 Napad na Centar za socijalnu skrb - 3 Foto: DNEVNIK.hr Napad na Centar za socijalnu skrb - 4 Napad na Centar za socijalnu skrb - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Napad na Centar za socijalnu skrb - 1 Galerija 1/6 >>
Molotovljevim koktelom bijesni otac pokušao se osvetiti djelatnicima Centra za socijalnu skrb u Ivancu. Zbog njihovog postupanja ugrozio je i djelatnike i korisnike. Ali to nije prvi takav napad na centre. Resorni ministar osuđuje incident, no tvrdi da sustav funkcionira.

Ovo su posljedice bijesa nezadovoljnog oca. U čekaonici za korisnike i djecu centra za socijalnu skrb u Ivancu pukom srećom izbjegnuta je tragedija. Ostala je materijalna šteta i strah.

"Jako teško smo dožvijeli jer smo svi bili životno ugroženi. Pogotovo kolegice koje su tu bile na radnom mjestu... Jako dramatično, nasilni upad koji nije uspio, pa onda razbijanje i nakon toga zapaljenje...", rekao je Robert Čusek, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec.

Muškarac (40) je bio u sustavu godinu dana, revoltiran odlukom centra odlučio je uzeti stvar u svoje ruke. Zaposlenici su u šoku, pred kamere ne žele. A građani napad osuđuju, izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

"Mislim da je to stvarno nedopustivo da se tako nešto dogodilo, treba to sankcionirat. Bilo bi dobro da se nekakve zaštitne službe stave ispred pa da se tome dođe na kraj", smatra Nikola.

"Treba ga u zatvor na par godina, nemam riječi", rekla je Mirjana.

U centru zaštitara nemaju jer ga ne mogu platiti. Komora socijalnih radnika proziva resornog ministra Marina Piletića.

Pročitajte i ovo Goran Aleksić, Udruga Franak - 1 IZNENAĐENI PRESUDOM Oštra reakcija čelnika udruge Franak: "Ovo je zajednička kuhinja banaka i sudaca. Banke tu itekako profitiraju jer neće vratiti gotovo ništa"

"Očekujemo hitnu reakciju nadležnih tijela te ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, jer ovo nažalost nije prvi puta da su izravno napadnuti socijalni radnici kao i ostali djelatnici Centra za socijalnu skrb Ivanec na svojim radnim mjestima", kazali su.

Zaredali se napadi na djelatnike centara socijalne skrbi

Na svom radnom mjestu život su izgubilo dvoje djelatnika centra u Đakovu 2019. Tada su se dogodile i zakonske izmjene. Nakon toga, napad na djelatnike u Ivanić gradu, Kaštelima, Varaždinu.... Jesu li socijalni radnici doista i zaštićeni?

"Uvijek mogu biti više, od 2019. pojačana je zaštita kod svih centara, to se tretira kao napad na službenu osobu.

Pročitajte i ovo Male plaće Hrvata: Ilustracija - 2 Izvještaj Eurostata Plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi - čak triput manje od irskih

Nisu probijene barijere u centru, napadač je intervenirao razbivši prozor s druge strane zgrade dakle ovaj sustav funkcionira", smatra ministar.

Dok za ministra sustav fukncionira ravnatelj smatra da s postojećim zakonima i propisima ovaj scenarij nisu mogli izbjeći ili predvidjeti, jer rizik uvijek postoji.

"Ne znam kaj bi trebalo napravit da se ovakve situacije ne dešavaju... Zapravo bojim se reći da nas teško bilo tko može zaštititi, pogotovo u žurnim mjerama gdje smo izloženi riziku", strahuje ravnatelj.

U sustavu u kojem ionako nedostaje socijalnih djelatnika, moglo bi ih biti još manje, zaključuje reporterka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene