Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZNENAĐENI PRESUDOM

Oštra reakcija čelnika udruge Franak: "Ovo je zajednička kuhinja banaka i sudaca. Banke tu itekako profitiraju jer neće vratiti gotovo ništa"

Aktualno Galerija Goran Aleksić, Udruga Franak - 1 Goran Aleksić, Udruga Franak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Goran Aleksić, Udruga Franak - 3 Goran Aleksić, Udruga Franak - 3 Foto: DNEVNIK.hr Goran Aleksić, Udruga Franak - 2 Goran Aleksić, Udruga Franak - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Josipa Krajinović Galerija 1/4 >>
Dugoočekivana i konačna odluka Vrhovnog suda u slučaju Franak je donesena. Samo je dijelom u korist 55.000 građana koji su zamijenili kredite iz švicarskog franka u euro i tražili pravo na obeštećenje. Čelnik Udruge Franak Goran Aleksić kaže kako je to rješenje neodrživo.

Ovom odlukom suda nemaju razloga za zadovoljstvo ni građani kojih se to tiče, a ni banke koje su tvrdile da su građani obeštećeni u cijelosti. O tome je s čelnikom Udruge franak Goranom Aleksićem razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

"Ovo je zajednička kuhinja banaka i sudaca. Banke tu itekako profitiraju jer neće vratiti gotovo ništa", rekao je i dodao kako će vratiti tek 5 do 10 posto iznosa kojeg duguju potrošačima koji su dobili pravo na zatezne kamate na preplatu iz konverzije.

"Ja sam imao preplatu 30.000 kuna, dobit ću 15.000 kuna, a moja stvarna preplata je oko 150.000 kuna", rekao je. 

Krajinović je pitala i što korisnici tih kredita sad mogu učiniti na sudu.

"Možda padne na evidenciji suda, jer to nema ni na jednom pravnom sustavu Hrvatske niti EU. To ne postoji u pravu, to je politička kuhinja. Ako ostane kao rješenje, onda će svi potrošači koji žele ići do kraja, moći tražiti samo taj dio i dobiti ga, ili pokušati dobiti cijeli iznos i sva svoja prava", kaže Aleksić, ali ističe kako onda moraju biti spremni za sudske troškove.

Čelnik Udruge franak kaže kako je ova presuda potpuno neočekivana jer nije bilo takvih "tužbenih zahtjeva s takvim traženjima". "Svi su tražili preplaćene iznose anuiteta, i pripadajuće zatezne kamate", kazao je Aleksić. 

"Nevjerojatno je da su to izmislili na Vrhovnom sudu. Ti suci su glasali za to. To pravno shvaćanje", kaže Aleksić.

Dodaje kako banke jesu radile u skladu sa zakonom, ali smatra kako "zakon nije donesen da se korisnici obeštete, nego da se izjednače s potrošačima iz eurokredita. A obeštećenje ne znači to nego početni otplatni plan i sve što je plaćeno preko toga mora biti vraćeno, plus zatezne kamate ", rekao je Aleksić koji dovodi suce u vezu s bankama. Krajinović je pitala kako može to tvrditi. 

"Ne tvrdim da su potplaćeni, da su primili mito. Ne tvrdim da su učinili kriminalnu radnju te vrste, ali tvrdim da su politički djelovali u strahu da će banke stradati jer moraju vratiti ljudima između milijarde i dvije milijarde eura koje su ukrali ljudima", kazao je Aleksić. Krajinović je ustvrdila da su to preteške riječi, a Aleksić je poručio kako mu nije žao i kome njegove riječi smetaju: "Neka se pomoli u crkvi". 

Reporterka Dnevnika Nove TV kontaktirala je i Hrvatsku udrugu banaka koja kaže kako još analizira odluku Vrhovnog suda.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu

Pročitajte i ovo Male plaće Hrvata: Ilustracija - 2 Izvještaj Eurostata Plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi - čak triput manje od irskih

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene