Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj Eurostata

Plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi - čak triput manje od irskih

Aktualno Galerija Male plaće Hrvata: Ilustracija - 2 Male plaće Hrvata: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Male plaće Hrvata: Ilustracija - 1 Male plaće Hrvata: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Male plaće Hrvata: Ilustracija - 3 Male plaće Hrvata: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Male plaće Hrvata: Ilustracija - 4 Male plaće Hrvata: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Male plaće Hrvata: Ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Prema podacima Eurostata Hrvatska je među sedam zemalja u Europskoj uniji koja ima najniže plaće, odnosno prosječnu godišnju plaću za puno radno vrijeme za zaposlene tijekom prošle godine.

Na prvom mjestu najboljih takvih plaća je Luksemburg sa 72.200 eura godišnje bruto. Pri vrhu je i Irska s oko 50.300 eura na godinu, a Hrvatska ima tri puta manje – 16.000 eura, odnosno oko 10.000 kuna na mjesec u bruto iznosu.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Slovenija primjerice ima značajno veću, 28.000 eura, a pri dnu ljestvice su Rumunjska, Mađarska i Bugarske, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Usporio rast troškova rada u EU-u i eurozoni u trećem kvartalu

Rast troškova rada po satu u EU i eurozoni usporio je u trećem kvartalu na godišnjoj razini, a u Hrvatskoj je ubrzao zadržavši se iznad europskog prosjeka, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Na razini 27-članog EU-a nominalni trošak rada po satu u trećem je kvartalu porastao na godišnjoj razini za 3,4 posto, što je slabije u usporedbi s godišnjim rastom u prethodnom kvartalu od revidiranih 4,2 posto i od 4,1 posto u prvom kvartalu, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci Eurostata.

U eurozoni je nominalni trošak rada po satu porastao za 2,9 posto, također slabije u usporedbi s drugim kvartalom kada je prema revidiranom podatku godišnji rast iznosio 3,8 posto, kao i u prva tri mjeseca.

Usporedbe radi, u trećem kvartalu 2021. godine trošak rada po satu u EU je na godišnjoj razini porastao za 2,5 posto, a u eurozoni za 2,1 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Blaži rast troškova plaća i doprinosa

Trošak plaća u EU u trećem tromjesečju je na godišnjoj razini pritom porastao za 2,8 posto, što je sporije u odnosu na 3,6-postotni godišnji rast u prethodnom tromjesečju.

U eurozoni su troškovi plaća porasli za 2,1 posto, nakon 3,2-postotnog rasta u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

U oba su područja ostali troškovi poput socijalnih doprinosa uvećani za 5,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 6-postotnog rasta u drugom kvartalu.

Najviše su u EU na godišnjoj razini porasli troškovi plaća u djelatnostima rudarstva i vađenja, za 14,2 posto. Slijede djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, s rastom od 5,2 posto te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, gdje su uvećani za 4,1 posto.

Najveći rast troškova doprinosa zabilježen je u djelatnostima rudarstva i vađenja, za 16,8 posto, umjetnosti, zabave i rekreacije, za 12,5 posto, i pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 8,8 posto pokazuje Eurostatovo izvješće, objavljeno u ponedjeljak.

Mađarska i Bugarska s najvećim rastom

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasli troškovi plaća u Mađarskoj i Bugarskoj, za 16,6 posto odnosno 16,3 posto odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U još samo četiri zemlje zabilježen je njihov rast iznad 10 posto, uključujući Litvu i Poljsku, s rastom od 13,9 odnosno 13,3 posto. Blizu su i Grčka i Rumunjska, s godišnjim rastom troškova plaća za 11,6 i 10,9 posto, navodi Eurostat u izvješću.

Trošak plaća smanjen je samo u Njemačkoj i na Malti, za 1,5 odnosno 0,3 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

Bugarska i Mađarska bilježile su i najveći rast ukupnih troškova rada po satu u trećem kvartalu, od 16,2 posto i 14 posto, a 14-postotni godišnji rast imala je i Litva.

Dvoznamenkasti rast još bilježe Poljska, Rumunjska i Grčka, od 13,3 posto, 10,9 odnosno 10 posto.

U ostatku Unije, uključujući Hrvatsku, trošak rada po satu na godišnjoj je razini porastao po stopi nižoj od 10 posto.

U Hrvatskoj je, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalni trošak rada po satu u trećem tromjesečju porastao 8,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je snažnije nego u drugom kvartalu kada je na godišnjoj razini uvećan 7,9 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Troškovi plaća u trećem su kvartalu porasli za 8,6 posto, nakon 7,8-postotnog rasta u prethodnom kvartalu. Troškovi doprinosa uvećani su za 8,4 posto, nakon 8,2-postotnog rasta u drugom kvartalu.

Usporedbe radi, u prvom ovogodišnjem tromjesečju je nominalni trošak rada po satu u Hrvatskoj na godišnjoj razini porastao za 6,4 posto, a u trećem tromjesečju 2021. za 4,3 posto, pokazuju Eurostatove tablice.

Najslabiji rast ukupnih troškova rada po satu u ovogodišnjem trećem tromjesečju bilježila je Njemačka, od 0,1 posto te Slovenija, od 1,4 posto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene