Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bacio molotovljev koktel

Građani osuđuju strašan napad u Ivancu: "Bilo bi dobro da se zaštitari stave ispred centra pa da tome dođe kraj"

Izbjegnuta je tragedija kod Varaždina. Otac četvero djece nezadovoljan postupanjem Centra za socijalnu skrb u Ivancu razbio je staklo i bacio Moltovljev koktel u prostor čekaonice. Nasreću nije bilo ozlijeđenih. Počinitelj je priveden. Djelatnici Centra u šoku, a građani osuđuju napad. Ravnatelj Centra potvrdio je da je iz obitelji izuzeto četvero djece zbog grubog zanemarivanja.

U utorak oko 9:25 muškarac u dobi od 40 godina došao je do prostora Centra za socijalnu skrb u Ivancu, na prvom katu zgrade, razbio staklo na vratima hodnika te u njega bacio zapaljivu staklenu bocu, nakon čega se svojim vozilom udaljio s mjesta događaja, priopćila je PU varaždinska. 

Nastala je materijalna šteta, ali nitko nije ozlijeđen, priopćila je policija. 

Građani osuđuju napad.

"Naravno da osuđujem jer to nije lijepo", kaže Vjekoslav.

"Mislim da je to stvarno nedopustivo da se tako nešto dogodilo, treba to sankcionirat. Bilo bi dobro da se nekakve zaštitne službe stave ispred pa da se tome dođe na kraj", smatra Nikola.

"Treba ga u zatvor na par godina, nemam riječi", rekla je Mirjana.

40-godišnjak je ubrzo pronađen i uhićen te je doveden u Policijsku postaju Ivanec na kriminalističko istraživanje.

Događaju je prethodilo službeno postupanje Centra u području obiteljsko-pravne zaštite djece, navela je policija. 

Oduzeto četvero djece zbog grubog zanemarivanja

O svemu se oglasio i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec Robert Čusek.

"Dogodila se jedna krizna situacija. Djelatnici Centra napadnuti su od strane našeg korisnika. Tijekom jutra smo u toj obitelji imali poduzimanje žurnih mjera i u izdvojili smo četvero djece", kazao je Čusek.

"Dvoje roditelja došlo je u Centar, pokušali su nasilno ući, to nisu uspjeli, zatim su razbili vrata na ulazu i u prostor bacili zapaljivu tekućinu. Nastao je požar koji je brzom intervencijom djelatnika ugašen, ali je nastala strašna panika i totalni kaos je zavladao".

Kazao je kako je na Odjelu za djecu, brak i obitelj u tom trenutku bilo deset zaposlenika. "Oni su svi vidno potreseni, u šoku su, to ih je zateklo, aktivnosti koje su danas provodili su u opisu našeg posla, to su nužne mjere kako bi se zaštitio život i sigurnost djece koju smo danas smjestili u udomiteljsku obitelj.

"Na sreću završilo je bez fizičkih i tjelesnih posljedica, materijalna šteta je ogromna, a tu je i emocionalno i psihičko stanje, djelatnice su u šoku, ne znam hoće li u ovom kraćem periodu moći nastaviti djelovati i raditi, jer treba se vratiti na radna mjesta i nastaviti s tim istim poslom", rekao je ravnatelj.

Dodao je da s tom obitelji nije do sada bilo nasilnih ispada, ali "nisu surađivali i nisu slušali savjete stručnih radnika. Radi se o grubom zanemarivanju djece. Mi smo dobili informacije od strane škole da djeca ne izvršavaju školske obveze, ne obavlja se higijena, odgoj, rast te djece je ugrožen i mi smo se uključili kako bi im pružili pomoć, no oni su branili pristup stručnim suradnicima u obitelj. Nismo znali što se događa u obitelji i bili smo zabrinuti za sigurnost i zdravlje i život te djece", kazao je ravnatelj i dodao da prema njihovom saznanju nije bilo fizičkog zlostavljanja djece. Čusek je potvrdio da je uhićeno oboje roditelja

Ministarstvo osudilo incident 

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najoštrije je osudilo napad na Centar za socijalnu skrb. "Stručni radnici Centra za socijalnu skrb Ivanec, postupajući u zaštiti dobrobiti djece, tijekom prijepodneva su izloženi napadu od strane korisnika u čijoj obitelji su postupali", poručuju iz Ministarstva, dodajući da nitko nije ozlijeđen.

Naglasili su kako radnici u sustavu ponekad imaju nezavidnu ulogu u skrbi za najranjivije članove našega društva. 

Ministarstvo dodaje kako je na razini cijele Hrvatske od 2019. godine osigurana mjera tehničko-tjelesne zaštite svih centara za socijalnu skrb, koja uključuje zaštitara, ručni detektor metala i prolazni detektor metala, a izmjenama Kaznenog zakona radnici centara dobili su status službene osobe, koji osigurava zaštitu osobama koje su u svojem svakodnevnom radu posebno izložene ugrozi od kriminalnog ponašanja.

Ministar Piletić o incidentu

"Ponovo se dogodio napad na Socijalnu skrb prilikom žurne mjere izdvajanja. Mi osuđujemo incident. Nitko nije stradao, a onaj tko je to počinio je uhićen", izjavio je ministar obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Na pitanje jesu li djelatnici dovoljno zaštićeni, podsjetio je da se napad na djelatnike socijalne skrbi tretira kao napad na službenu osobu, no rekao je da tijekom incidenta "nisu probijene mjere".

Podsjetio je i da svi Centri za socijalnu skrb imaju dodatne mjere zaštite. 

Novinari su ga pitali i što s mjerama u obitelji.

"Uvijek može više, ali ovdje je stručna služba procijenila da treba intervenirati, dogodio se incident, ali nisu probijene barijere u centru, napadač je intervenirao razbivši prozor s druge strane zgrade dakle ovaj sustav funkcionira", rekao je Piletić.

"Ovo nije prvi put"

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR) priopćili su kako su zgroženi činom brutalnog nasilja koji se dogodio u Ivancu.

"Hitno smo pokrenuli interne protokole za ovakve situacije i u intenzivnom smo kontaktu s Centrom te kolegama stojimo na raspolaganju za svu potrebnu pomoć", istaknuli su.

Očekuju hitnu reakciju nadležnih tijela te ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića jer ovo nažalost, ističu, nije prvi put da su izravno napadnuti socijalni radnici, kao i ostali djelatnici Centra za socijalnu skrb Ivanec na svojim radnim mjestima.

"Hitno zaštititi radnike" 

I SDP je oštro osudio napad na Centar za socijalnu skrb u Ivancu ustvrdivši kako reformom socijalne skrbi nisu osigurani adekvatni uvjeti rada i zaštita radnika, a Vladu su pozvali da hitno poduzme sve kako bi se radnicima u sustavu socijalne skrbi omogućilo sigurno obavljanje posla.

Četrdesetogodišnji muškarac u prostore Centra za socijalnu skrb u Ivancu bacio je zapaljivu staklenu bocu, a prema neslužbenim informacijama, tome je prethodila jutros izrečena žurna mjera da mu se oduzme dijete.

Djelatnici Centra u trenutku incidenta bili su u svojim uredima, pa nitko od njih nije ozlijeđen.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene