Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osjetna razlika

Poskupjele morske linije! Ovo su nove cijene, a domaćini negoduju

Aktualno Galerija Nove cijene karata - 4 Nove cijene karata - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mirko, Preko Mirko, Preko Foto: DNEVNIK.hr Boris, Preko Boris, Preko Foto: DNEVNIK.hr Denis Barić, predsjednik otočnog Sabora Denis Barić, predsjednik otočnog Sabora Foto: DNEVNIK.hr +4 Jelena Ivulić, Jadrolinija Split Galerija 1/9 >>
Cijene idu gore kada je riječ o brodskom prijevozu. Karte su poskupjele, na nekim linijama osjetno.

Odlučite li se, primjerice, za romantični vikend na Hvaru i krenete li iz Splita put otoka, 40 eura trebat će vam katamaranom samo da stignete do Hvara. Odnosno još toliko da se vratite.

Poželite li automobilom razgledati ljepote Hvara - morate na trajekt. A za četveročlanu obitelj, povratne karte iz Splita do Hvara, za sebe i automobil, u oba smjera platit ćete – 139 eura i 94 centa.

Jer do četvrtka trajektna karta bila je pet eura i 71 cent, a od petka osam eura i 10 centi. 

Od Zadra do Preka manje je od pola sata plovidbe. Ali od petka – i za jednu od kraćih linija na Jadranu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Samo za domaće Njegov je oglas za apartmane na Jadranu podigao prašinu na društvenim mrežama, a za DNEVNIK.hr kaže: "Stavim takve cijene da ne bude bauk"

"Pa nama je interesantno da ljudi dolaze na otok, da im je povoljna karta, a ne da ih kažnjavamo. Pa tko će dolazit na otok? Moja djeca stjecajem okolnosti žive u Zadru, pa kad, ako ćemo obrađivati masline i to, pa tko će dolazit, pa sve će u ledinu poći!", kazao je Mirko iz Preka.

Moglo je biti i gore jer prašina se podignula kad je jedna gospođa na društvenoj mreži objavila da je kartu za Preko putem interneta, za ovo ljeto, u jednom smjeru platila sedam eura i 60 centi. Da nije, otočani sumnjaju da bi došlo do korekcije. Kao na tržnici, preko noći se cijena spustila, kazala ja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

"Brodar je Jadrolinija, oni su online pustili cjenik koji je bio ajme majko. Ovom javnom reakcijom došlo je do promjene cijena, ona je sad pet eura", rekao je predsjednik Otočkog sabora Denis Barić.

Brodska linija više od godinu dana nije linija s obvezom javne usluge, pa brodar očito može kako god želi korigirati cijene.

Iz Agencije za obalni i linijski prijevoz poručuju: da bi linija bila definirana kao državna, to prvo mora predložiti resorno Ministarstvo, a amenovati Vlada.

Iz Jadrolinije dodaju – skok, pa pad cijene u 24 sata dogodio se zbog pogreške u sustavu.

"Ispričavamo se putnicima, na svim neugodnostima koje su pretrpjeli", rekla je Jelena Ivulić iz Jadrolinije Split. 

No, pogreška nije da ljeto donosi nove cijene. Evo primjera za liniju Split - Starigrad.

"Iznosila je sedam eura i 30 centi, a evo godinu od danas, cijena putnika na relaciji Split - Stari Grad nam je osam eura i 10 centi", kazala je Ivulić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podijelio na društvenoj mreži Oglas za apartmane na Jadranu privukao niz pozitivnih komentara: "Ove godine iznajmljujem samo domaćima"

Za razliku od prošlog ljeta, u prosjeku, skok od 11 posto. Ono što je domaćim ljudima skupo, turistima očito nije.

"Šestero nas je, pet eura po osobi, ne vidim problem u tome", kazao je turist John iz Engleske.

Odnosno, samo za prijevoz do otoka i nazad - 60 eura. Za turiste sitnica, za domaće baš i ne.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene