Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investitor Švicarac

Posječen dio šume zbog pogleda i bazena, načelnik ne zna ni čija je zemlja: "To je adaptacija kuće, a što se tiče okoliša - treba pogledati"

Aktualno Galerija Zbog bazena posjekao dio šume - 1 Zbog bazena posjekao dio šume - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zbog bazena posjekao dio šume - 2 Zbog bazena posjekao dio šume - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zbog bazena posjekao dio šume - 3 Zbog bazena posjekao dio šume - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zbog bazena posjekao dio šume - 4 Galerija 1/4 >>
Turizam donosi i devastaciju obale. Nevjerojatno, ali istinito, još uvijek ima onih koji misle da mogu graditi i rušiti kako ih volja. Najnoviji primjer stiže iz Draga kraj Pakoštana, gdje je investitor radi boljeg pogleda srušio dio šume.

Bageri su na Jadranu kao vjesnici turističke sezone, ništa neuobičajeno. Uoči svakoga ljeta ima investitora čiji su potezi trn u oku promatrača.

"Katastrofa. Katastrofa, nije lijepo, od godine do godine manje i manje prirode, manje zelenila", rekao je mještanin Alen.

Rekonstruira se stara kuća, diže kat, gradi bazen, ali i siječe šuma. Pod bagerima su nestali stoljetni borovi, koji su očito investitorima priječili pogled prema moru.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić pitala je načelnika Općine tko gradi, na čijoj zemlji, ima li taj netko uopće dozvole?

Kaže da nije ni siguran čija je zemlja, možda od Općine, možda od Hrvatskih šuma, ali u srijedu će na teren poslati komunalnog redara. Dodaje, blagdan je, pa ne stigne pred kameru. Na poslane fotografije stanja na terenu odgovorio je telefonski.

Pročitajte i ovo Ilegalno gradilište u općini Čavle Pograd d.o.o. Dvostruki kriteriji Inspektorata: Puljku kazna od 100.000 kuna, firmi lokalnog HDZ-ova moćnika ništa

"Ono što ja vidim prostim okom iz ovih fotografija, to je adaptacija kuće, a što se tiče okoliša, to treba pogledati", poručio je Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane.

Pogledat će i građevinska i šumarska inspekcija. Iz Državnog inspektorata poručuju da trebaju utvrditi činjenično stanje.

"Isto tako, po potrebi ćemo uključiti i nadležnu inspekciju zaštite okoliša zbog nepropisno odloženog građevinskog otpada", poručuju iz Državnog inspektorata.

Prostim okom, rekao bi načelnik, vidljivo je da je na terenu, tek tridesetak metara od šetnice i mora - nered. Posječena stabla, razbacano kamenje i bazen u nastajanju, i to iznad površine zemlje. Struka kaže da za taj potez treba građevinska dozvola.

Pročitajte i ovo Nastavlja se rušenje na obali - 2 Rušenje na obali Bespravna gradnja: "Postoje ljudi kojima ništa nije sveto jer ih i država stimulira da budu kriminalci"

Dnevnik Nove TV, bio je s donje strane gradilišta, ali i s gornje, tik uz cestu. Tražili su tablu na kojoj bi trebalo pisati tko je izvođač radova.

No ni traga ni glasa, ni tabli, ni izvođaču radova, kao ni radnicima. Susjedi navode da im je netko dojavio o dolasku ekipe Dnevnika Nove TV pa su koju minutu ranije napustili gradilište.

Svakako, gradilište će morati napustiti do 15. lipnja, kada se uoči sezone u ovoj općini zakonski trebaju ugasiti bageri.

Tko je investitor? Susjed kaže da ga je vidio jednom, a katastarski podaci kažu da je riječ o Švicarcu. Ekipa Dnevnika Nove TV pisala mu je i zvala ga, ali bez odgovora. No jedno je sigurno, u Švicarskoj mu to ne bi prošlo. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene