Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ruši se

Aktivistica o 20-godišnjoj borbi protiv bespravne gradnje u uvali Vruja: "To je borba s vjetrenjačama, nećete uspjeti"

Aktualno Galerija Sofija Preljvukić, reporterka Nove TV Sofija Preljvukić, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Bruna Fistanić, aktivistica Bruna Fistanić, aktivistica Foto: DNEVNIK.hr Bruna Fistanić i Sofija Preljvukić Bruna Fistanić i Sofija Preljvukić Foto: DNEVNIK.hr Rušenje u uvali Vruja - 1 Rušenje u uvali Vruja - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rušenje u uvali Vruja Galerija 1/6 >>
Uz šampanjac i zabavu u uvali Vruja počelo je rušenje simbola bespravne gradnje u Dalmaciji.

Slavlje aktivista, ali i rušenje nadgledala je policija. 20 godina trajala je ta gradnja na divlje i bezakonje uz nečinjenje politike i institucija.

Milijunsko carstvo nestaje pod bagerima - od lukobrana u moru, jaccuzi-kade do cijelog ribarskog sela.

Uživo iz Vruje javila se reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

"Bilo je fešte i muzike, šampanjca i posipanja cvijećem, a nakon toga bager je nastavio udarati čekićem po zidovima. Bili su to prvi počeci rušenja koje se dugo čekalo. Trajalo je to tijekom dana, sada je sve utihnulo. 

Doveden je jedan radni stroj koji je blokirao put prema dolje. Bila je tu i policija, no u međuvremenu je otišla. Sada je sve mirno

Što se tiče kontakta sa Stipom Latkovićem, javio mi se na telefon i razgovarali smo vrlo kratko jer je spustio slušalicu kada je shvatio da je riječ o medijima.

Razgovarala sam i s njegovim odvjetnikom. On se isto ispričao, rekao da on vrlo teško daje odgovore na ta pitanja i da ne želi razgovarati", kazala je reporterka koja je razgovarala s aktivisticom Brunom Fistanić.

Pročitajte i ovo Rušenje u uvali Vruja - 3 uvala Vruja Ruši se najpoznatija bespravna gradnja u Dalmaciji: "21 godinu je jedan od najljepših komadića Lijepe Naše okupiran"

Aktivistica je kazala da su bili svjesni da imaju posla s krupnom ribom, čovjekom koji ima iza sebe moćnike svih političkih opredjeljenja.

"To je s jedne strane. S druge strane, i država je takva kakva jest, tako da su i ljudi uglavnom mahnuli rukom i rekli: 'To je borba s vjetrenjačama, nećete uspjeti'", objasnila je.

Fistanić je kazala da je od početka bilo jasno da to ne bi smjelo biti tako, ali je Latković bio premoćan. 

Bespravna gradnja 20 je godina bila dio Vruje. "Mi alarmiramo već 20 godina, Mi smo dolazili privatno kupati se. Došli bismo na plažu, a on bi rekao: 'Private, private, zvat ću policiju.' Kad bismo došli šetati, tjerao nas je: 'To je private resort.'"

Pročitajte i ovo Uvala Vruja - 3 Uvala Vruja Bespravno gradio pa se žalio na odluku o rušenju: "Čekamo bagere i ako se ikad ukažu, bit će svečano dočekani"

Aktivistica sumnja da će Latković za bespravnu gradnju biti kažnjen. "Živimo u Hrvatskoj, ovdje stvari idu polako", objasnila je.

Ovaj početak rušenja bespravne gradnje trebao bi biti čin koji će podići moral kod ljudi, rekla je Fistanić. 

"Da jednostavno shvate da se stvari mogu promijeniti, da se treba boriti, da nikad nije gotovo. I opomena svim onima koji bez osvrtanja na zakon rade ovako", dodala je.

Za kraj je dodala kako se nada da će građani odsad moći koristiti plažu, a ako se slučaj razvuče - aktivisti će i dalje biti glasni.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene