Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dan hitne pomoći

Hitnjaci na simulaciji lančanog sudara: Došla je i Grba Bujević, pitali je o slučaj u Sisku

Aktualno Galerija Dan hitne pomoći - 4 Dan hitne pomoći - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dan hitne pomoći - 1 Dan hitne pomoći - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dan hitne pomoći - 2 Dan hitne pomoći - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dan hitne pomoći - 3 Galerija 1/4 >>
Pune ruke posla imaju i hitnjaci. Po kiši, snijegu, ledu - oni među prvima priskaču u pomoć i spašavaju živote. Danas se obilježava njihov dan pa su se uvježbavali u Staroj Gradiški. Čak 175 hitnjaka sudjelovalo je u simulaciji lančanog sudara. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Prvo policija i vatrogasci, a onda i hitna. Trideset ozlijeđenih trebalo je pomoć.

U sekundi ekipe su se rasporedile po terenu. Jedna ekipa morala je riješiti otvoreni prijelom potkoljenice i pacijenticu hitno odvesti u bolnicu.

Prvostupnik sestrinstva Dalibor Garić rekao je da mu je danas bilo čudno raditi: "Naučili smo ovo raditi po mraku, kiši, u kanalu. Ovo je previše lijepo!

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u Walesu Pas napao petomjesečnu bebu: Hitno je odvezena u bolnicu

Često ih dočekaju opasni uvjeti. "Pored mjesta gdje mi radimo, dolaze i prolaze i autobusi i kamioni i vozila. Usporeno, ali mi smo isto u opasnosti da se nešto dogodi i da naši životi budu isto ugroženi“, kazala je zamjenica ravnatelja za hitnu medicinu BPŽ Branka Bardak.

Ipak, najstresnije im je kada moraju na intervencije gdje ima ozlijeđene djece. Prvostupnica sestrinstva Marijana Petrić objasnila je: "Pokušavamo ne razmišljati o tome dok to sve ne prođe, a kad sve prođe, ja osobno znam ići s posla pa plačem. Zna biti stresnih situacija.“

Uvjeti u smislu opreme, kažu nam, variraju od zavoda do zavoda. A plaće? "Plaća, a ono, uvijek se kaže može i bolje. A naravno, uvijek može bolje. Šta je, tu je. Tako da možemo samo sanjati nešto više", rekao je medicinski tehničar Darko Stošić.

Sanjaju i beneficirani radni staž. Iako su žurna služba, još ga nemaju.

"Da baš ovo što ste sad vidjeli ne radimo u još težim uvjetima sa 65, 67 godina. Ne samo zbog nas, nego zbog ljudima kojima će pomoć biti potrebna. Sa 65! Pa ko će to odradit sa 65?“, upitao je Garić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Herojski potez VIDEO Vozač osječke Hitne koja je uz pomoć policije spasila život djevojčici: "Srce mi je puno! Da njih nije bilo, pitanje je kako bi se završilo"

Crpi, kažu, i psihički i fizički. Današnja simulacija privukla je i znatiželjnike. Gordana im je čestitala: "Oni se jako puno odriču u korist dobrobiti ljudi i trebalo bi to malo više nagraditi i bolje valorirzirati.“

U svakom slučaju, odgovornost koju imaju je - velika.

Vježbu je pratila i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević od koje je Dnevnik Nove TV opet zatražio odgovore vezane za slučaj u Sisku gdje su dvije žene bile smještene u isti krevet.

Pročitajte i ovo Maja Grba Bujević - 1 Iznervirala se Ovo morate vidjeti: Reporterka Dnevnika Nove TV pitala šeficu Hitne o slučaju Sisak, pogledajte kako je reagirala - "To danas nije tema"

"Sigurno je teška slika vidjeti tako dvije žene u istom krevetu. Inspekcijski nadzor će sigurno pokazati razloge zašto se tako nešto dogodilo“, kazala je Grba Bujević te na pitanje o odgovornosti odgovorila: "Pa ne, ja nemam tu nikakve odgovornosti. Organizacija posla je stvar unutrašnje kontrole, mi smo se sigurno pobrinuli da tamo ima prostora, da je OHBP napravljen po svim standardima.“

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice nije li smatrala svrsishodnim stati pred javnost i pojasniti što se poduzelo i učinilo nakon tog slučaja, Grba Bujević je rekla: "Pa ja ne znam kako vi to zaključujete da ja to nisam izrekla, ja sam nebrojeno već puta rekla proces i način".

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene