Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Smrt egipatskog faraona Tutankamona u dobi od 19 godina bila je rezultat incesta njegovih roditelja, otkrili su znanstvenici.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinama su znanstvenici pokušavali riješiti misterij zašto je Tutankamon umro prije svoje 20-te godine. Sada su znanstvenici uspijeli metodom CT skena, DNK testiranja i arheoloških informacija utvrditi da je sudbina mladog faraona bila zapečačena činjenicom da su mu otac i majka bili brat i sestra.

>> VIDEO: Tutankamonovo lice prvi put izloženo javnosti

Vezani članci Slika nije dostupna Prve 3D slike otkrivaju što se nalazi u jednoj od najstarijih piramida Slika nije dostupna OTKRIĆE STOLJEĆA u Tutankamonovoj grobnici

Znanstvenici kažu da njegovo tijelo jednostavno nije bilo stvoreno da traje. Do sada je postojalo nekoliko teorija od čega je umro Tutankamon poput onih da su uzrok udarac u glavu ili slomljena noga.

Najnovija istraživanja arheolozi i genetičari su započeli prije pet godina provodivši CT snimanja. Nakon što su utvrdili da nije umro od ozljede glave išli su istraživati ostatke mumija njegove obitelji. DNK analiza je bila pokazala da njegova majka nije niti jedna od poznatih supruga njegova oca nego jedna od pet sestara, još se ne zna koja.

Srodnici lakše prenesu kopije loših gena svojem potomku, zbog čega njihova djece često imaju genetski defekt.

Istim istraživanjem otkriveno je i da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala te rascjep usne. To mu je otežavalo život, ali nije bilo fatalno. DNK analizom je otkriveno da je nekoliko puta u svom kratkom životu bolovao od malarije, koja je možda i bila kobna za krhkog faraona.