Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koristeći kozmičke zrake, termalne kamere i lasere tim stručnjaka napravio je 3D karte koje prikazuju unutrašnju strukturu jedne od najstarijih egipatskih piramida.


Međunarodni tim arheologa otkrio je prve rezultate rada na Savijenoj piramidi u Dahsuru za koju su izradili 3D slike. Tako su javnosti približili kako izgledaju unutrašnje komore građevine stare 4600 godina. Savijena piramida jedna je od najranije sagrađenih u vrijeme Starog kraljevstva faraona Snofrua, Keopsova oca. Ova piramida ima dva ulaza koja se otvaraju na dva koridora i vode do dvije pogrebne komore, smještene jedna iznad druge.

Mehdi Tayoubi, predsjednik egipatskog Heritage Innovation Preservation Institute, kazao je kako su ploče postavljene 40 dana unutar piramide prikupile podatke na temelju čestica koje čine najveći dio kozmičkog zračenja koje dopire do zemljine površine. Čestice padaju kroz prazan prostor, no isto tako, apsorbiraju ih druge površine. Proučavajući taloženje čestica na površini, znanstvenici mogu štošta zaključiti o konstrukciji piramide.

'Analizirali smo više od 10 milijuna tragova čestica. Na temelju njihova broja i kuta pod kojim su raspoređene, mogli smo rekonstruirati sliku. To je prvi puta u povijesti da je na ovaj način otkrivena unutrašnjost piramide ako su to naravno sve teorije i hipoteze', pojasnio je Tayoubi dodavši da je ideja projekta pronaći odgovor na misterij piramida, odnosno kako su građene. Pretpostavljalo se i da je faraon Snofru pokopan unutar skrivene komore u piramidi, no to je sada opovrgnuto.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija VIDEO U Egiptu više od 20 tisuća paketa s cjepivom protiv korone završilo u kanalizaciji, uhićena trojica Slika nije dostupna Otkrivena tajna najpoznatijeg ZLATNOG LICA na svijetu

Tehnologija 3D skeniranja i lasera koristit će se i za proučavanje skrivene komore u Tutankamonovoj grobnici za koju se vjeruje da je pripadala kraljici Nefertiti, piše Daily Mail.

Pogledajte što su sve stručnjaci radili u sljedećem videu.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju