Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipatski istraživači na pragu su povijesnog otkrića.


Uz pomoć najsuvremenije tehnologije arheolozi su gotovo sto posto uvjereni da se u grobnici egipatskog faraona Tutankamona nalaze dvije skrivene prostorije, a o obzirom da su utvrdili i postojanje organskog materijala sumnjaju da je tamo pokopana i kraljica Nefertiti. Za posljednjim počivalištem kraljice poznate po svojoj ljepoti, i maćehe Tutankamona neumorno se traga, a neki se slažu da bi to bilo čak i veće otkriće od onoga kada je pronađen grob mladog faraona.

Egipatski ministar za antikvitete u četvrtak je kazao da su do tog otkrića došli pomoću skeniranja radarom, koje im je otkrilo mnoštvo različitih stvari iza zidova.

Nova, naprednija skeniranja provest će se krajem mjeseca, a nakon toga bi trebala stići i definitivna potvrda što se nalazi iza zidova Tutankamonove grobnice. Ministar Mamdouh Eldamaty u to gotovo ne sumnja te je rekao da je 90 posto siguran da će iza zidova pronaći dvije dosad nepoznate prostorije.

'Za Egipat bi ovo moglo biti otkriće stoljeća. To je vrlo važno ne samo za našu državu nego i za cijeli svijet', izjavio je ministar.

Da je Nefertiti pokopana u Tutankamonovoj grobnici arheolozi sumnjaju od prošle godine. Zbog potencijalno dvije skrivene prostorije, istočne i zapadne, sumnjaju i da je u jednoj možda pokopana i njegova biološka majka, Kiya.

'Tutankamon je preminuo s 19 godina, a zbog iznenadne smrti svećenici su odlučili otvoriti Nefertitin grob samo 10 godina nakon njezine smrti i tamo pokopati faraona', zaključio je egiptolog, dr. Nicholas Reeves koji ipak smatra da se u drugoj skrivenoj prostoriji nalazi skrovište s blagom.

Nefertiti je umrla oko 1330 godine prije nove ere, a Tutankamon 10 godina poslje nje, piše Telegraph.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrivena tajna najpoznatijeg ZLATNOG LICA na svijetu Slika nije dostupna TUTANKAMONOVA GROBNICA Tajni prolaz otkriva najveći egipatski misterij