Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski medvjedi naselili Francusku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puštanjem na slobodu 112 kilograma teške medvjedice Sarousse blizu sela Arbas, u francuskim Pirinejima, u utorak je završen kontroverzni projekt naseljavanja slovenskih smeđih medvjeda u Francusku.

Kako u srijedu piše slovenski tisak, program što su ga lani
dogovorile dvije vlade popularizirao je Sloveniju u jednoj od vodećih država Europske unije, ali i izazvao žestoke reakcije lokalnih stanovnika koji francusku ministricu za okoliš i prostor optužuju da uvozom medvjeda uništava tamošnje ovčarstvo.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Štoviše, navodi u srijedu ljubljansko "Delo", parlamentarni zastupnik Saveza za francusku demokraciju (UDF) Jean Lassalle optužio je ministricu, koja se o uvozu medvjeda dogovorila sa svojim slovenskim kolegom Janezom Podobnikom, da je svih šest slovenskih medvjeda u Pirineje naseljeno "ilegalno" i da se francuska vlada u vezi s tim ponašala na način "koji podsjeća na najteže razdoblje režima iz Vichyja", aludirajući na kolaboraciju Petainove vlade s Nijemcima za vrijeme drugog svjetskog rata.

Ministrica je protiv Lassallea najavila tužbu zbog klevete, pa su slovenski medvjedi u Francuskoj postali prava politička tema u obračunu vlade i opozicije, navodi slovenski list.

U pirinejske šume ove je godine od travnja do kolovoza naseljeno šest mladih smeđih medvjeda iz Slovenije. Među njima je pet ženki i jedan mužjak, a cilj je projekta obnova nekad jake medvjeđe populacije na tom području. 

Slovenska vlada medvjede je donirala, a francusko Ministarstvo za okoliš i prostor pokrilo je troškove njihova ulova i prijevoza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene