Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svemirski teleskop Hubble uspio je snimiti rijedak svemirski fenomen, koji astronomima pruža uvid u ranu fazu formiranja planetarnih maglica.


Hubble je snimio materijal kojeg ispušta zvijezda, u dva dijametralno suprotna smjera i u gotovo jednakoj količini s obje strane, prenosi NASA. Oko zvijezde je primjetan i prsten prašine.

Vezani članci Slika nije dostupna Hubble snimio i četvrti Plutonov mjesec! Slika nije dostupna Hubble ima još jedan rekord: Po milijunti put uperio pogled u daleki svemir

Planetarne maglice ne sjaje same od sebe, ali ih obližnje zvijezde osvjetljuju i stvara se refleksija, koju onda teleskop može i zabilježiti. Kako zvijezda, međutim, stari, postaje sve toplija tako da može emitirati snažno ultraljubičasto zračenje koje može ionizirati obližnje oblake prašine i učiniti da svijetle kao spektakularne planetarne maglice.

Fotografija koju je Hubble snimio predstavlja IRAS 13208-6020 i snimljena je njegovom naprednom kamerom za istraživanja, na kanalu visoke rezolucije i kroz nekoliko filtera.