Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa mu ne promiče

Hubble snimio i četvrti Plutonov mjesec!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hubble je prije tjedan dana napravio nove fotografije patuljastog planeta Plutona i tada su znanstvenici zamijetili novo tijelo u njegovoj orbiti.

Tjedan dana kasnije, Hubble je ponovno snimio planet i otkrio da se oko njega uistinu okreće i četvrti prirodni satelit. Novi Plutonov mjesec dobio je privremeno ime P4 i taj je satelit trenutno najmanji u orbiti oko planeta s promjerom između 13 i 34 kilometra, objavila je NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon 9,5 godina leta JURNJAVA OD 49.000 KM/H 'Ovo je veliki trenutak u povijesti čovječanstva' Slika nije dostupna New Horizons NASA OPET ZA POVIJEST Prelet pored Plutona, veći je nego što se mislilo!

Plutonov najveći mjesec Charon ima promjer od 1.043 kilometra, dok sateliti Nix i Hydra imaju promjere između 32 i 113 kilometara. Hubble je posljednja dva navedena satelita isto otkrio, ali još 2005. godine.

P4 je potreban otprilike 31 dan na napravi puni krug oko Plutona. Otkriven je sasvim slučajno, jer je Hubble zapravo snimao postoje li tragovi prstenova oko ledenog patuljastog planeta. Novodobiveni podaci pomoći će NASA-i u misiji 'New Horizons', kada će njihova letjelica proletjeti kroz područje oko Plutona 2015. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene