Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uhićena su tri člana Anonymousa u Španjolskoj, EU traži veće sankcije za hakere, a oni poručuju – pazite se!


Španjolska je policija jučer objavila da su uhitili tri člana španjolske ćelije Anonymous grupe koja je odgovorna za brojne napade na banke, državne institucije i korporacije – među inima i na ranije napade na Sony, no uhićeni se ne povezuju s nedavnim napadima na ovu kompaniju u kojoj su ukradeni podaci više od sto milijuna korisnika.

Vezani članci Julian Assange (Foto: AFP) Švedska odbacuje optužbe protiv Juliana Assangea za silovanje: "Dokazi nisu dovoljno jaki" Julian Assange (Foto: AFP) Sudit će mu se za špijunažu: Britanci će izručiti Juliana Assangea SAD-u

Uhićeni su 'muškarci u tridesetim godinama', a navodno je riječ o lokalnim vođama Anonymousa, hakerske grupe koja za sebe kaže da su borci za slobodu interneta, a široj su javnosti postali poznati nakon napada na kompanije poput PayPala, MasterCarda i Vise kada su one obustavile transfere na račun WikiLeaksa prošle godine.

Njihovo je uhićenje kulminacija duge istrage koja je započela još u prosincu ove godine kada su napadnute vladine stranice u Španjolskoj te je policija nakon toga počela motriti internetske stranice povezane s Anonymousima u Španjolskoj. Ovo nije prvi put da su uhićeni članovi ove organizacije – nizozemska je policija u prosincu prošle godine uhitila dvoje, a policija u Velikoj Britaniji početkom ove godine pet osoba – uključujući i tri teenagera zbog sudjelovanja u internetskim napadima.

Na uhićenja odmah su reagirali i članovi ove hakerske organizacije koji su najavili osvetu tako da uskoro možemo očekivati izvještaje o novim napadima na velike korporacije ili možda policiju. Na sve veći broj hakerskih napada u posljednje vrijeme odlučile su reagirati i zemlje članice Europske unije koje predlažu veće sankcije i zatvor od najmanje pet godina za one koje nanesu 'ozbiljnu štetu IT sustavima', a osnovat će i posebnu jedinicu za cyber kriminal.

Odmah nakon uhićenja trojice Španjolaca, mnogi su sigurnosni stručnjaci i analitičari komentirali posljednje hakerske napade i ulogu Anonymousa, a posebno se zanimljivim čini komentar Charlesa Kinga iz kompanije Pund-IT. On kaže da se ovo može usporediti s uhićenjima 'malih riba', odnosno sitnih kradljivaca, dok su pravi kapitalci – šefovi organiziranog kriminala i dalje netaknuti.

Naime, Anonymousi i slične organizacije, odnosno 'online aktivisti i hacktivisti' ne napadaju zbog vlastite financijske koristi, već radi nekih osobnih, političkih i ideoloških pobuda – što smo najbolje mogli vidjeti prilikom uhićenja Juliana Assangea, odnosno u četvrtak kada su napali stranice turske vlade protestirajući protiv cenzure interneta. S druge strane imamo cyber kriminalce čije jedini cilj financijska korist ili, kao u posljednjim slučajevima napada na Google, špijunaža, industrijska ili politička.

Sada čekamo reakciju Anonymusa koji su putem Twittera poručili: 'We are Legion, so EXPECT US'.