Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Julian Assange

Velika pobjeda osnivača WikiLeaksa: Sud donio odluku protiv izručenja Amerikancima

Julian Assange
Julian Assange Foto: Afp
Britanski sud u ponedjeljak je raspravljao o slučaju izručenja osnivača WikiLeaksa SAD-u zbog curenja tajnih američkih dokumenata, nakon 13 godina duge pravne bitke i pritvora.

Britanski sud u ponedjeljak je donio odluku da američka jamstva u vezi sa slučajem Juliana Assangea nisu bila zadovoljavajuća te ima pravo na žalbeni postupak oko svog izručenja SAD-u.

Dvoje sudaca na Visokom sudu u Londonu u presudi navodi kako ne vjeruju američkim jamstvima da se Assange neće suočiti sa smrtnom kaznom i da se može uzdati u pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana američkog ustava bude li se u SAD-u teretio za špijuniranje.

Pročitajte i ovo Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 srušio se u planinama FOTO Nove fotografije s mjesta nesreće helikoptera: Imam je preživio pad, dozivao je pomoć, no onda je i on umro  

U ožujku je Visoki sud privremeno dao Assangeu (52) dopuštenje za žalbu po tri razloga, ali dao je priliku SAD-u da pruži zadovoljavajuća jamstva da neće tražiti smrtnu kaznu i da će mu omogućiti da se osloni na pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana u suđenju.

U kratkoj presudi u ponedjeljak dvoje viših sudaca reklo je da podnesci SAD-a nisu bili dovoljni te da će dopustiti da se žalba nastavi.

Pročitajte i ovo Strava u Tuzli Strava Užas u susjedstvu, otkriveni novi detalji: Ženu i djecu ubio sjekirom pa se bacio sa zgrade?

WikiLeaks je objavio stotine tisuća povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, što je najveći sigurnosni propust te vrste u povijesti američke vojske.

Vlasti SAD-a žele izvesti Assangea, rođenog u Australiji, na suđenje za 18 optužbi, gotovo sve prema Zakonu o špijunaži, tvrdeći da su njegovi postupci s WikiLeaksom bili nepromišljeni, naštetili nacionalnoj sigurnosti i ugrozili živote agenata.

Aktualno FOTO Nove fotografije s mjesta nesreće helikoptera: Imam je preživio pad, dozivao je pomoć, no onda je i on umro Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 Foto: Afp Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 2 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 2 Foto: Afp Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 3 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 3 Foto: Afp Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 4 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 4 Foto: Afp Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 5 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 5 Foto: Afp +5 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu Svijet FOTO Nove fotografije s mjesta nesreće helikoptera: Imam je preživio pad, dozivao je pomoć, no onda je i on umro 1/11 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene