Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski je dan svjesnosti o antibioticima.


Koristimo ih prečesto, pa i nepotrebno. Najviše se traže za prehladu, gripu, infekciju gornjih dišnih puteva kod kojih oni zapravo i ne pomažu. Pretjerana uporaba umanjuje njihovu efikasnost, bakterije stječu otpornost, te je sve više superbakterija koje nemamo čime liječiti.

Vezani članci Sava u Beogradu (Foto: Pixell) Nakon Hrvatske, tragovi antibiotika otkriveni u Savi i u Srbiji Slika nije dostupna Hrvatska znanstvenica kreće u borbu s jednim od najvećih medicinskih problema u svijetu

Svakoga dana 100.000 Hrvata koristi antibiotike. Antibiotike koristimo i kad treba i kad ne treba. Pogotovo za infekcije gornjih dišnih puteva, kada su najčešće beskorisni. "Mi im onda nastojimo objasniti da antibitici se ne koriste u svim tim prilikama, naročito ne kod prehlade", kaže Ana Ćurković, magistra farmacije.

>> Prekomjerna upotreba antibiotika: Što ih više uzimamo manje su djelotvorni

Ni to što je za njihovo izdavanje nužan recept nije od velike pomoći. "Tu svoj dio nose svakako i liječnici koji su lake ruke u propisivanju antimikrobnih lijekova jer je ponekad jednostavnije ispisati recept nego pacijenta 10, 15 minuta uvjeravati da je antimikrobni lijek nepotreban", smatra prof. dr. Igor Francetić, predsjednik Hrvatskog društva kliničkih farmakologa.

Zbog prekomjerne uporabe antibiotika, bakterije na njih postaju otporne. "Još uvijek imamo antibiotika, ali je naš izbor antibiotika sve uži i uži", upozorava prof. dr. Arjana Tambić Andrašević, predsjednica Hrvatskog društva kliničke mikrobiologije.

Zahvati koji bi trebali spašavati živote, tako su zbog superbakterija dovedeni u pitanje. Želimo li i dalje koristiti sve dobrobiti tih moćnih lijekova, nužno ih je koristiti racionalno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju