Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tjedan mozga od 12. do 18. ožujka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Hrvatskog društva za neuroznanosti i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga u Hrvatskoj se od 12. do 18. ožujka organizira Tjedan mozga, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ovogodišnja je tema Tjedna mozga, koji se već šesti put organizira u Hrvatskoj, "Neuroznanost u društvu" u sklopu koje će biti posebno obrađene teme: neuroetika - kako koristiti slikovni prikaz mozga, razvojna rehabilitacija te neuroznanost starenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Cilj Tjedna mozga je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću - Stoljeću uma.

Direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga akademik Ivica Kostović upozorio je da bolesti mozga uzrokuju 35 posto sveukupnih troškova svih bolesti u Europi.

Dodao je kako je ukupni trošak za bolesti mozga 2004. godine iznosio 386 milijardi eura, a kada se tom iznosu dodaju glavobolje i bolesti ovisnosti trošak se penje na 447 milijardi eura.

Tjedan mozga (Brain Awareness Week) je svjetska akcija koja se održava već cijelo desetljeće, svakog trećeg tjedna u ožujku.

Inicijator i organizator te manifestacije je organizacija "Dana
Alliance for the Brain Initiatives", u čiji je rad uključeno desetak nobelovaca, te 150 organizacija iz pedesetak zemalja.

Tijekom Tjedna mozga javnosti je omogućeno bolje upoznavanje uzroka, opsega i posljedica neuroloških i duševnih bolesti i poremećaja te značenje istraživanja mozga za otkrivanje, prevenciju i liječenje tih bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene