Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rajčicom protiv raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokazano je da likopen, kojeg najviše ima u rajčicama, ima veliku ulogu u smanjenju rizika nastanka mnogih bolesti, uključujući i rak. Likopen je jedan od najperspektivnijih suplemenata iz kategorije antioksidansa jer štiti od infarkta i smanjuje rizik za 40 posto.

Ipak, likopen se najviše pročuo zbog zaštite proširene prostate od nastanka raka. Likopen je standardni sastojak prostate pa kad ga nestane, može se smatrati da su nastale ozbiljne promjene.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Debljina Traje javno savjetovanje Akcijski plan protiv bolesti koja prijeti trećini građana: "Često sve počinje od najranije životne dobi"

Vrlo je značajna uloga likopena u podizanju imuniteta. Utvrđeno da 15 mg dnevno kroz 12 tjedana podiže obrambenu staničnu aktivnost za 28%.Likopen se u našem tijelu pohranjuje u tkivu pluća, jetri, prostati te sluznici crijeva, pa tako djeluje i na zaštitu zdravlja tih organa, a time i cijelog orgaizma.

Studija koja je trajala pet godina, a provedena je na 48.000 muškaraca starijih od 50 godina, pokazala je kako desetak obroka kuhane rajčice na tjedan spušta rizik na donju granicu, a pretpostavlja se da likopen djeluje zaštitno i protiv drugih vrsta raka.

Kad se kaže "kuhani" paradajz, misli se toplinski obrađen i otopljen u masnoći jer sirova rajčica nema gotovo nikakva učinka. Najbolji učinak ima umak na pizzi, juha od rajčice, koncentrat rajčice iz limenke i razni umaci (kečap), koji su kuhani uz malo masnoće, primjerice s malo maslinovog ulja.

Tada je apsorpcija likopena maksimalna, a liječnici ga smatraju dobrim preventivnim sredstvom u borbi protiv raka i drugih bolesti.

Osim rajčice, likopen sadrže i lubenica, ružičasti grejp i guava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene