Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prehrana bogata stanolom smanjuje loš kolesterol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prehrana bogata biljnim stanolima, poput mediteranske, pridonosi smanjivanju razine lošega kolesterola (LDL) osobama koje već primaju optimalnu dozu lijekova za snižavanje masnoća u krvi, pokazala je studija.

"Budući da sam Španjolac, veliki sam zagovornik mediteranske prehrane", rekao je autor studije dr. Manuel Castro Cabezas. "Tu bih prehranu preporučio svim svojim pacijentima i naglasio koliko je korisna i ukusna te koliko se dobro uklapa u zdrav način života."

Pročitajte i ovo Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli" Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda

Biljni stanoli, kojih ima u margarinu i ostalim zamjenama za maslac, pomažu tijelu da absorbira kolesterol iz hrane.

Castro Cabezas i njegovi kolege sa sveučilišta u Rotterdamu ispitali su može li prehrana obogaćena stanolom smanjiti razinu kolesterola u pacijenata koji su posljednjih šest mjeseci primali maksimalnu dozu statina, lijekova za snižavanje razine kolesterola.

Među pacijentima koji su dobivali hranu obogaćenu stanolom razina lošeg kolesterola smanjila se za 15,6 posto, izvijestili su znanstvenici.

"Pokušavajući doseći željenu razinu kolesterola liječnici bi
pacijentima morali savjetovati da uz terapiju statinima promijene prehranu", rekao je Castro Cabezas.

"Ja mislim da u rutinskoj kliničkoj praksi nedovoljno naglašavamo potrebu promjene životnih navika", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene