Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prehrana bogata biljnim stanolima, poput mediteranske, pridonosi smanjivanju razine lošega kolesterola (LDL) osobama koje već primaju optimalnu dozu lijekova za snižavanje masnoća u krvi, pokazala je studija.


"Budući da sam Španjolac, veliki sam zagovornik mediteranske prehrane", rekao je autor studije dr. Manuel Castro Cabezas. "Tu bih prehranu preporučio svim svojim pacijentima i naglasio koliko je korisna i ukusna te koliko se dobro uklapa u zdrav način života."

Vezani članci Slika nije dostupna Španjolska želi mediteransku prehranu na popisu UNESCO-a Slika nije dostupna Prednosti mediteranske prehrane u trudnoći

Biljni stanoli, kojih ima u margarinu i ostalim zamjenama za maslac, pomažu tijelu da absorbira kolesterol iz hrane.

Castro Cabezas i njegovi kolege sa sveučilišta u Rotterdamu ispitali su može li prehrana obogaćena stanolom smanjiti razinu kolesterola u pacijenata koji su posljednjih šest mjeseci primali maksimalnu dozu statina, lijekova za snižavanje razine kolesterola.

Među pacijentima koji su dobivali hranu obogaćenu stanolom razina lošeg kolesterola smanjila se za 15,6 posto, izvijestili su znanstvenici.

"Pokušavajući doseći željenu razinu kolesterola liječnici bi
pacijentima morali savjetovati da uz terapiju statinima promijene prehranu", rekao je Castro Cabezas.

"Ja mislim da u rutinskoj kliničkoj praksi nedovoljno naglašavamo potrebu promjene životnih navika", dodao je.