Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri načina prehrane - mediteranska, te one siromašne masnoćama i ugljikohidratima - jednako su učinkovite u 'čišćenju' začepljenih srčanih arterija, utvrdila je skupina izraelskih znanstvenika, a prenosi BBC.


Istraživanje provedeno na 140 osoba, kako stoji u stručnome časopisu 'Circulation', pokazalo je da spomenuti načini prehrane mogu smanjiti nakupljanje masnih naslaga (plakova) na stijenkama arterija.

Vezani članci Mjerenje struka, ilustracija S poremećajima prehrane susreću se sve mlađa djeca: "Nije riječ o hrani, već o emocijama, nesigurnostima i niskom samopouzdanju" Slika nije dostupna Španjolska želi mediteransku prehranu na popisu UNESCO-a

Znanstvenici izraelskog Sveučilišta Ben-Gurion su, nakon dvogodišnjeg istraživanja, utvrdili da se na spomenuti način nakupljanje plakova može smanjiti prosječno za oko pet posto.

Ateroskleroza (ovapnjenje arterija), progresivno je stanje tijekom kojega se na unutarnjim stijenkama nakupljaju masne naslage koje povećavaju opasnost od srčanih i moždanih udara. Izraelski znanstvenici, u suradnji s američkim, kanadskim i njemačkim kolegama, željeli su utvrditi može li se prehranom 'obrnuti' taj prirodni proces povezan sa starenjem.

Dobrovoljci, uglavnom pretili muškarci u dobi od 40 do 65 godina, tijekom istraživanja su bili podvrgnuti trima spomenutim načinima prehrane - siromašnoj masnoćama, siromašnoj ugljikohidratima i mediteranskoj, temeljenoj na mnogo voća i povrća i na maslinovu ulju. Uz pomoć 3-D tehnike znanstvenici su na početku i na kraju istraživanja izmjerili debljinu stijenki karotidne arterije.

Voditeljica studije Iris Shai izjavila je: 'Bilo je zanimljivo na kraju ustvrditi da su tri vrlo različite dijete pokazale istovjetan učinak. Smanjenje za oko pet posto'. Veza bi mogla biti pad krvnog tlaka povezan sa zdravom prehranom.

Prije petnaestak godina, medicinari su vjerovali da se zadebljane stijenke arterija ne mogu više 'stanjiti', no s napretkom medicinskih otkrića ustvrđeno je da je, uz pomoć nekih lijekova, to moguće postići.

'Ovo istraživanje pokazuje da se to može napraviti i bez uzimanja lijekova', rekao je tajnik Britanske udruge za kardiovaskularne bolesti, dr. Charles Knight, upozorivši kako su spomenute dijete učinkovite, ali samo na dugoročan period i da ne djeluju poput 'čarobnog štapića', odnosno preko noći. (Hina)