Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez famoznih dijeta

Ovo su kvalitetne novogodišnje odluke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novogodišnje odluke su najčešće povezane s gubitkom kilograma, redovitom tjelovježbom i tome slično. No pogledajte listu koja vas možda inspirira, a koja za divno čudo nema veze s dijetama i mršavljenjem.

Zasigurno imate neke planove za ovu godinu kako da unaprijedite kvalitetu svog života. Uz dobru organizaciju vremena, rad i upornost sve je moguće, a prenosimo vam neke ideje objavljene na Huffington postu koje će vas možda inspirirati.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

1. Dovoljno sna
Previše posla, obaveza, loša organizacija ili problemi koji nas muče - i ubrzo se dogodi da spavamo premalo. Odrasloj je osobi potrebno između 7 i 9 sati sna, no mnogi spavanju puno manje. Liječnici upozoravaju, za naše je tijelo dovoljno sna važno baš poput vježbanja, boravka na svježem zraku ili zdrave hrane. Stoga, izbacite televizor iz spavaće sobe, i ne koristite kompjuter ili svoje gadgete neposredno prije spavanja. Knjiga je uvijek bolji izbor.

2. Poboljšajte držanje
Sjedite li dok ovo čitate uspravno ili baš i ne? Odmah se ispravite jer se pravilnim držanjem smanjuje mogućnost pojave artritisa u starijoj dobi, spriječava bol u leđima i mišićima te se smanjuje pritisak u ligamentima koji koji drže kralježnicu. I što je također važno, pravilnim držanjem izgledamo puno bolje.

3. Iskoristite SVE dane godišnjeg odmora
Prema nekim istraživanjima prosiječnom Amerikancu na kraju godine ostanu čak 3 dana neiskorištenog godišnjeg odmora. A kao najčešći razlog bilo je - loše planiranje. Kako Hrvati stoje s ovakvim 'propustima' ne znamo, ali vjerojatno bolje nego Amerikanci.

4. Izbjegavajte gazirane sokove
Dobro je poznato koliko je u njima šećera, pa ih barem zamijenite s mineralnom vodom. Ako baš ne možete bez svojih omiljenih gaziranih pića, liječnici savjetuju, barem smanjite njihovu konzumaciju.

5. Ne zaboravite duboko disati
Stanite na trenutak i nekoliko puta duboko udahnite. Stručnjaci kažu da to pomaže našem mozgu da se opusti. Osim za opuštanje ova je taktika itekako korisna i u stresnim situacijama.

6. Prestanite s grickalicama i grickanjem kada uopće niste gladni
Vjerojatno su ovih dana stolovi na vašem poslu bili prepuni blagadnskih kolača i svakojakih poslastica te je bilo teško odoljeti slatkim grickalicama. No blagdani su iza nas, a vi osvjestite trenutke kada posežete za raznoraznim grickalicama iako uopće niste gladni - i prevarite ih. Prošetajte na svježi zrak, skuhajte si čaj, otiđite na kratku pauzu s kolegom s posla ili grickajte zdaravo. Vrlo je vjerojatno da ćete smanjiti unos nepotrebnih 600-tinjak kalorija koliko ih prema nekim istraživanjima prosječni amerikanac unese samo grickanjem na poslu.

7. Skinite šminku prije odlaska na spavanje
Savjet za žene koji je vjerojatno jedno od zlatnih pravila kada je u pitanju zdrava i njegovana koža. Doista nije potrebno 'trovati' kožu kemikalijama iz šminke u trenutku spavanja, kada se koža zapravo regenerira. Stoga, uvijek odvojite tih 5 minuta i skinite šminku. Ujutro će vam biti drago.

8. Otiđite na posao pješke ili biciklom
Vani je lijep, sunčan dan - nije li bolje dio puta propješačiti ili se do posla provozati na biciklu. Liječnici kažu, redovitom vožnjom na biciklu ili šetnjom, smanjujemo mogućnost da nakupimo suvišne kilograme. No još važnije, osjećamo se bolje, kvalitetnije se nosimo sa stresom i imamo više energije. Stoga, put pod noge ili pedale pod noge.

9. Jednom tjedno napravite nešto samo za sebe
Što vas veseli i opušta? Kada ste si to posljednji put priuštili? Za promjenu, budite sebi na prvome mjestu. Šetnja u prirodi, vožnja biciklom, manikura, tečaj stranog jezika ili ronjenja - pronađite vrijeme za sebe i ono što volite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene