Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Produljenje životnog vijeka u crva teško se može nazvati revolucijom u svijetu znanosti no za širu javnost će zanimljiva biti činjenica da su u ovom istraživanju korištene relativno lako dostupne supstance koje su otprije poznate po svojem pozitivnom utjecaju na zdravlje.


Radi se o supstanci Thioflavin T, koja se koristi u istraživanjima liječenja Alzheimera. Druga supstanca je Kurkumin, jarko žuta supstanca koja se koristi kao začin. Istraživanja su provedena na crvima C. elegans koji prosječno žive 18 do 20 dana. Kada su crvi dobivali navedene supstance istraživači su otkrili kako im se životni vijek produžio za 30 pa čak i 70 posto.

Vezani članci Slavko Kojić, potpredsjednik Gradske organizacije Grada Zagreba Stranke rada i solidarnosti Bandićev gradski šef financija demantira ogroman dug Zagreba: "To je prijesna laž" Pad imuniteta - 3 Alergije i pad imuniteta, ali i twindemija: Stručnjaci savjetuju kako sačuvati zdravlje u hladnim i mračnim danima

Zanimljivo je da su i stariji primjerci ove vrste, oni stariji od 10 dana, koji su primali navedene supstance duže bili aktivni i iskazivali manje znakova starenja od skupine koja nije bila pod tretmanom. No, također je otkriveno kako su crvi koji su primali prevelike doze supstanci imali smanjene razine plodnosti i kako su supstance u prevelikim količinama – toksične.

>>Europljani žele živjeti kraće!

'Teško je reći kako će ove supstance utjecati na sisavce', rekao je Gordon J. Lithgow, jedan od autora studije koja je objavljena i u znanstvenom časopisu Nature. 'No ovo istraživanje nam barem govori gdje i što treba istraživati', zaključio je. Znanstvenici se nadaju kako će dobivene rezultate dugoročno moći primjeniti i na ljude zbog činjenice da ovaj tretman usporava procese vezane uz starenje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju