Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odjećom protiv infekcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici s Cornell University su razvili odjeću koja štiti od toksina, virusa i bakterija prisutnih u zraku.

Istraživači napominju kako je takva odjeća zasad preskupa za većinu ljudi te da će postati dostupnija nakon usavršavanja tehnologije na kojoj se temelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Zaštitni učinak odjeće se temelji na nevidljivom sloju nanočestica kojim je prekrivena.

Te mikroskopski vidljive čestice su dizajnirane tako da mogu "zarobiti" viruse, bakterije i toksine prisutne u smogu.

Znanstvenici trenutno razvijaju i poboljšani model koji će imati sposobnost razlaganja štetnih plinova, primjerice ozona.

Korištene čestice su najčešće promjera 20 nanometara (milijarditih dijelova metra), a u kontaktu sa samom tkaninom ostaju zbog toga što imaju suprotni elektrostatički naboj.

Zbog veličine čestica smanjeni su izgledi za apsorpciju mrlja, tako da ovakvu odjeću nije nužno često prati, dodaju znanstvenici.

Budući da su korištene čestice znatno manje od valne duljine vidljive svjetlosti one mogu reflektirati samo dio svjetlosnog spektra te zbog toga boja ove odjeće ovisi o veličini nanočestica prisutnih na njoj.

Znanstvenici dodaju kako će uz pomoć električnog polja koje može pomaknuti nanočestice biti moguće vrlo jednostavno i brzo promijeniti boju odjeće.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene