Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici s Cornell University su razvili odjeću koja štiti od toksina, virusa i bakterija prisutnih u zraku.


Istraživači napominju kako je takva odjeća zasad preskupa za većinu ljudi te da će postati dostupnija nakon usavršavanja tehnologije na kojoj se temelji.

Vezani članci PR Bojan Mušćet: „Ulazak u pedesete mi je super, pogotovo otkad imam jednu brigu manje“ Bizarne poze Zara naživcirala kupce: ''Kakve su to poze, uopće ne vidim kako roba izgleda?!''

Zaštitni učinak odjeće se temelji na nevidljivom sloju nanočestica kojim je prekrivena.

Te mikroskopski vidljive čestice su dizajnirane tako da mogu "zarobiti" viruse, bakterije i toksine prisutne u smogu.

Znanstvenici trenutno razvijaju i poboljšani model koji će imati sposobnost razlaganja štetnih plinova, primjerice ozona.

Korištene čestice su najčešće promjera 20 nanometara (milijarditih dijelova metra), a u kontaktu sa samom tkaninom ostaju zbog toga što imaju suprotni elektrostatički naboj.

Zbog veličine čestica smanjeni su izgledi za apsorpciju mrlja, tako da ovakvu odjeću nije nužno često prati, dodaju znanstvenici.

Budući da su korištene čestice znatno manje od valne duljine vidljive svjetlosti one mogu reflektirati samo dio svjetlosnog spektra te zbog toga boja ove odjeće ovisi o veličini nanočestica prisutnih na njoj.

Znanstvenici dodaju kako će uz pomoć električnog polja koje može pomaknuti nanočestice biti moguće vrlo jednostavno i brzo promijeniti boju odjeće.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju