Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odjećom protiv infekcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici s Cornell University su razvili odjeću koja štiti od toksina, virusa i bakterija prisutnih u zraku.

Istraživači napominju kako je takva odjeća zasad preskupa za većinu ljudi te da će postati dostupnija nakon usavršavanja tehnologije na kojoj se temelji.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način PR PRAKTIČNI SAVJETI LG savjetuje: Kako postići savršenu čistoću rublja?

Zaštitni učinak odjeće se temelji na nevidljivom sloju nanočestica kojim je prekrivena.

Te mikroskopski vidljive čestice su dizajnirane tako da mogu "zarobiti" viruse, bakterije i toksine prisutne u smogu.

Znanstvenici trenutno razvijaju i poboljšani model koji će imati sposobnost razlaganja štetnih plinova, primjerice ozona.

Korištene čestice su najčešće promjera 20 nanometara (milijarditih dijelova metra), a u kontaktu sa samom tkaninom ostaju zbog toga što imaju suprotni elektrostatički naboj.

Zbog veličine čestica smanjeni su izgledi za apsorpciju mrlja, tako da ovakvu odjeću nije nužno često prati, dodaju znanstvenici.

Budući da su korištene čestice znatno manje od valne duljine vidljive svjetlosti one mogu reflektirati samo dio svjetlosnog spektra te zbog toga boja ove odjeće ovisi o veličini nanočestica prisutnih na njoj.

Znanstvenici dodaju kako će uz pomoć električnog polja koje može pomaknuti nanočestice biti moguće vrlo jednostavno i brzo promijeniti boju odjeće.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene