Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi propis EU jamči sigurnije dječije lijekove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak 25. siječnja stupa na snagu novi propis Europske unije kojim se uvodi obvezna temeljita provjera djeluju li nove supstance u lijekovima blagotvorno i na djecu.

Dosada se za polovinu preparata nije provjeravalo djeluju li uistinu i na djecu kao zasebnu dobnu skupinu pacijenata niti je postojala obveza zasebnog odobravanja takvih lijekova.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

Nova smjernica trebala bi spriječiti i nepotrebne studije u kojima sudjeluju djeca, a ne rezultiraju nedvosmislenim zaključcima.

Nadalje, Bruxelles želi zajamčiti transparentnost studija koje se trenutno provode odnosno čiji rezultati još nisu objavljeni.

Za opsežan koncept provjere bit će nadležan novi odbor za pedijatriju pri Europskoj agenciji za vrednovanje medicinskih proizvoda (EMEA) sa sjedištem u Londonu.

"Novi će zakon djeci osigurati povlaštenu ključnu poziciju", ustvrdio je u četvrtak u Berlinu predsjedatelj Komisije za sigurnost lijekova namijenjenih djeci pri Njemačkom društvu za dječju i medicinu mladih Hannsjoerg Seyberth.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene