Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski liječnici razvili su metodu rekonstruiranja rakom zahvaćene dojke pomoću steriliziranog plastičnog kalupa koja je vjerna replika zdrave dojke, a na taj je način u Ljubljani do sada operirano osam žena.


'Radi se o značajnoj inovaciji na području mikrokirurške rekonstrukcije dojke. Ova metoda omogućava bolje planiranje i manje korekcija te skraćuje vrijeme potrebno za operativni zahvat', izjavio je u utorak za Slovensku televiziju dr. Uroš Ahčan, predstojnik odjela za plastičnu i estetsku kirurgiju i opekline ljubljanskog KBC-a. Prosječno takva operacija traje 4 do 6 sati.

Metodu rekonstrukcije dojke, odstranjene zbog karcinoma, pomoću modela zdrave dojke liječnici iz KBC-a namjeravaju predstaviti na skorašnjem stručnom kongresu europskih kirurga. Razvili su je sa stručnjacima s Fakulteta za strojarstvo koji brinu za izradu kalupa.

Sterilizirani plastični kalup koji predstavlja zrcalnu repliku zdrave dojke oboljele žene dobiva se pomoću laserskog mjerenja i trodimenzionalnim snimanjem. Pri operativnoj rekonstrukciji koristi se transplantat masnog tkiva pacijentice iz područja trbuha. Svih osam dosadašnjih zahvata izvedenih takvom metodom bilo je vrlo uspješno, pa će sljedećih mjeseci metodu početi primjenjivati rutinski. (HIna)

 

Vezani članci Ilustracija Muškarac se predozirao vitaminom D: Tri mjeseca je povraćao, imao grčeve, naglo mršavio... Ilustracija HALMED objavio u koliko je slučajeva u Hrvatskoj utvrđena veza između cjepiva protiv korone i smrti
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju