Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mrvljenje tableta radi lakšeg gutanja može biti opasno, pa i kobno za bolesnika, upozoravaju stručnjaci.


Tablete najčešće mrve stariji ljudi koji ih teško mogu progutati. No udruga farmaceuta, liječnika opće prakse i odvjetnika objavila je u naputku liječnicima da taj postupak može dovesti do prebrzog otpuštanja sadržaja i time do štetnih reakcija.

Vezani članci Milena Dravić (FOTO: Stojan Lasic/PIXSELL) Milena je jednom gađala novinarku tabletama zbog pitanja koje ju je razbjesnilo Mel B (Foto: Getty Images) Detalji iz neobjavljene knjige: Pjevačica progutala 200 pilula odjednom!

Tablete često imaju posebnu oblogu koja otpušta lijek kroz određeno vrijeme. Ako se tableta smrvi, lijek se otpušta puno brže nego što bi trebalo.

To napose može biti važno kod lijekova koji sadrže morfij i kod citostatika Methotrexata koji uzimaju bolesnici koji pate od artritisa i raka. Kada se potonji smrvi, može uništiti stanice ukoliko dođe u dodir s kožom.

Kod Nifedipina, lijeka za anginu pectoris i krvni tlak, bolesnik može, ako smrvi tabletu, osjećati vrtoglavicu, glavobolju i biti više izložen riziku od srčanog i moždanog udara.

"Mrvljenje tableta povećava rizik od nuspojava u pacijenata koji piju velike količine sporootpuštajućih lijekova ili lijekova koji se prerano izlučuju iz tijela, i prije nego mogu djelovati", upozorio je David Wright, viši predavač farmacije na sveučilištu East Anglia.