Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mrvljenje tableta može biti opasno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mrvljenje tableta radi lakšeg gutanja može biti opasno, pa i kobno za bolesnika, upozoravaju stručnjaci.

Tablete najčešće mrve stariji ljudi koji ih teško mogu progutati. No udruga farmaceuta, liječnika opće prakse i odvjetnika objavila je u naputku liječnicima da taj postupak može dovesti do prebrzog otpuštanja sadržaja i time do štetnih reakcija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Psihičko stanje nacije nije alarmantno Obrat: Unatoč krizi potrošnja antidepresiva pala, a ne narasla Slika nije dostupna Tableta za 'dan poslije' u SAD-u bez recepta

Tablete često imaju posebnu oblogu koja otpušta lijek kroz određeno vrijeme. Ako se tableta smrvi, lijek se otpušta puno brže nego što bi trebalo.

To napose može biti važno kod lijekova koji sadrže morfij i kod citostatika Methotrexata koji uzimaju bolesnici koji pate od artritisa i raka. Kada se potonji smrvi, može uništiti stanice ukoliko dođe u dodir s kožom.

Kod Nifedipina, lijeka za anginu pectoris i krvni tlak, bolesnik može, ako smrvi tabletu, osjećati vrtoglavicu, glavobolju i biti više izložen riziku od srčanog i moždanog udara.

"Mrvljenje tableta povećava rizik od nuspojava u pacijenata koji piju velike količine sporootpuštajućih lijekova ili lijekova koji se prerano izlučuju iz tijela, i prije nego mogu djelovati", upozorio je David Wright, viši predavač farmacije na sveučilištu East Anglia.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene