Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Mediteranska prehrana za zdravija pluća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje se pridržavaju mediteranskog načina prehrane imaju dvostruko manje izglede za emfizem i bronhitis, utvrdili su francuski znanstvenici.

Te bolesti koje spadaju pod termin kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) će, prema predviđanjima, do 2020. godine postati treći najčešći uzrok smrti u svijetu.

Pročitajte i ovo Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke Ilustracija - 4 Podsjetnik Sigurnost hrane ne prestaje na policama u trgovinama: Ključna pravila za snalaženje u kuhinji

Istraživanje čije je rezultate objavio znanstveni časopis Thorax je provedeno uz sudjelovanje gotovo 43000 ispitanika, a trajalo je 12 godina.

Utvrđeno je da mediteranska prehrana koja obiluje voćem, povrćem i ribom zbog visoke razine antioksidansa dovodi do smanjenja rizika za razvoj upala u tkivima.

Dodatna pogodnost je smanjena prisutnost šećera i nitrata u takvoj prehrani, dodaju znanstvenici s instituta Inserm.

Već su ranija istraživanja pokazala da su šećer i nitrati povezani sa slabljenjem funkcije pluća.

Uz pomoć dodatnih analiza je potvrđano da mediteranska prehrana može rizik za pojavu KOPB smanjiti za 50% i kad se u obzir uzmu čimbenici poput dobi i pušenja.

Utvrđeno je i da zapadnjački način prehrane, s povišenim unosom mesnih prerađevina, crvenog i dimljenog mesa te rafiniranog šećera, može učetverostručiti rizik za KOPB.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene