Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lijek za rak pluća Avastin odobren u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anti-tumorski lijek Avastin (bevacizumab) odobren je u EU za primjenu u prvoj liniji liječenja oboljelih od uznapredovalog raka pluća ne-malih stanica, u kombinaciji s kemoterapijom.

Rak pluća ne-malih stanica najčešći je oblik raka pluća od kojeg dnevno u svijetu umire više od 3.000 ljudi. Taj se oblik raka obično otkrije u uznapredovaloj fazi bolesti, kada se već proširio na druge dijelove tijela, a prosječno preživljavanje oboljelih iznosi između osam i deset mjeseci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite zalihe HALMED poslao upozorenje: Privremena obustava nekoliko serija lijeka Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

Avastin je jedini lijek koji je u kombinaciji s kemoterapijom
omogućio preživljavanje bolesnika dulje od godinu dana.

Novi lijek sprečava stvaranje tumorskih krvnih žila odgovornih za opskrbu tumora kisikom i hranjivim tvarima.

Europsko odobrenje temelji se na pozitivnim rezultatima dviju velikih studija koje su potvrdile bolju učinkovitost Avastina kada se primjenjuje u kombinaciji s kemoterapijom u odnosu na samo kemoterapiju.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak pluća vodeći je uzrok smrti koje se povezuju sa zloćudnim bolestima - njemu se pripisuje 19,7 posto smrti uzrokovanih zloćudnim bolestima.

Samo u Europi, lani je od raka pluća umrlo 334.800 osoba. Svake godine se u svijetu otkrije više od 1,2 milijuna novih slučajeva raka pluća i bronha.

Rak pluća ne-malih stanica najčešći je oblika raka pluća i javlja se u više od 80 posto slučajeva, a većinom se otkriva tek u uznapredovaloj fazi, kada je neoperabilan i kada se proširio na udaljene organe.

Usprkos primjeni kemoterapije kao prve linije liječenja, manje od pet posto oboljelih preživi pet godina od postavljanja dijagnoze, a većina oboljelih umire unutar šest mjeseci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene