Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradski ured za zdravstvo

Kreće akcija Savjetovališta za osteoporozu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sutra, 3. ožujka, do kraja godine po zagrebačkim gradskim četvrtima provodit će se javna zdravstvena akcija Savjetovališta za osteoporozu koju, radi otkrivanja i prevencije te bolesti, organizira Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, a građanima će u nekoliko ljekarni biti dostupno besplatno ultrazvučno mjerenje petne kosti, 'screening metoda' i savjetovanje liječnika, najavio je danas na konferenciji za novinare pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar.

Akcija Savjetovališta za osteoporozu počet će sutra u gradskoj četvrti Dubravi (Grižanska 4). U prva tri mjeseca bit će organizirano Savjetovalište u deset ljekarni, u pet gradskih četvrti (Donji grad, Dubrava, Novi Zagreb istok/zapad, Maksimir, Stenjevec) prema unaprijed određenom rasporedu. Savjetovalište će biti otvoreno četiri sata na dan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zašto slabe? Ljudske kosti nisu stvorene za vožnju Slika nije dostupna A podupirao zračne napade na Srbiju On će savjetovati srbijanskog premijera

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podupro je tu akciju i predložio građanima da se što više kreću i što manje puše pa im akcija neće biti potrebna. Dodao je kako je do tada savjetovanje nužno. Osteoporoza je kronična bolest koju obilježava gubitak koštane mase - kosti postaju slabe, krhke i sklone prijelomu. Bolest se često razvija u duljem razdoblju bez vidljivih simptoma, a prvi joj je znak prijelom kosti pri manjem naporu.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 400 tisuća osoba ima smanjenu gustoću kostiju (osteopenija) te više od 200 tisuća osteoporozu. Javna zdravstvena akcija Savjetovališta za osteoporozu pokrenuta je na prijedlog farmaceutske tvrtke Roche d.o.o., a Gradski ured za zdravstvo provodi je u suradnji s gradskim četvrtima, Gradskom ljekarnom 'Zagreb' i Kliničkim bolničkim centrom 'Zagreb'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene