Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strašljivim ljudima krv se u žilama može "slediti" prije nego drugima, pokazala su istraživanja na sveučilištu u Bonnu. Ljudi skloni strahu istodobno su skloni i povećanom zgrušavanju krvi s rizikom tromboze, priopćilo je u utorak sveučilište u Bonnu.


Zgrušavanjem krvi objašnjava se i činjenica da su pacijenti skloni strahu do četiri puta više izloženiji bolesti srca od psihički stabilnih osoba. Stoga izreka da se nekomu "ledi krv u žilama" doslovce opisuje zdravstveno stanje osoba sklonih paničnom strahu.

Vezani članci Snijeg u Lici Hladni val stiže u Hrvatsku: Temperature će se spustiti ispod nule, a snijeg će padati čak i na Jadranu Hladnoća u Rusiji Kad se temperatura spusti ispod -30 stupnjeva, počinju se događati stvarno bizarne stvari

Stručnjaci bonnskog sveučilišta usporedili su krv pacijenata koji pate od paničnih poremećaja ili straha od kontakata (socijalne fobije) s krvlju zdravih pacijenata. Ustanovili su da organizam kod osoba sklonih strahu sprječava brzu pojavu takozvane fibrinolize, koja s vremenom uklanja ugrušak primjerice u slučaju ozljeda.

"To naravno ne znači da osobe s naglašenim strahom sad moraju strahovati i da će ih pogoditi srčani udar", izjavila je voditeljica istraživanja Franziska Geiser. 

"Ustanovljene vrijednosti bile su uvijek u fiziološkom području, dakle bez akutne opasnosti", dodala je.

Stvarna opasnost javlja se tek onda kad se strahu pridruže drugi čimbenici rizika, primjerice pušenje ili pretilost.