Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strašljivim ljudima krv se u žilama može "slediti" prije nego drugima, pokazala su istraživanja na sveučilištu u Bonnu. Ljudi skloni strahu istodobno su skloni i povećanom zgrušavanju krvi s rizikom tromboze, priopćilo je u utorak sveučilište u Bonnu.


Zgrušavanjem krvi objašnjava se i činjenica da su pacijenti skloni strahu do četiri puta više izloženiji bolesti srca od psihički stabilnih osoba. Stoga izreka da se nekomu "ledi krv u žilama" doslovce opisuje zdravstveno stanje osoba sklonih paničnom strahu.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Kina uskratila podatke podrijetla koronavirusa međunarodnim istražiteljima? ''Svi su mogli vidjeti bazu podataka. Nema savršene informacije'' Ciča zima Ciča zima! Spremni su za proljeće pa su objavili dramatične slike zimskih prizora

Stručnjaci bonnskog sveučilišta usporedili su krv pacijenata koji pate od paničnih poremećaja ili straha od kontakata (socijalne fobije) s krvlju zdravih pacijenata. Ustanovili su da organizam kod osoba sklonih strahu sprječava brzu pojavu takozvane fibrinolize, koja s vremenom uklanja ugrušak primjerice u slučaju ozljeda.

"To naravno ne znači da osobe s naglašenim strahom sad moraju strahovati i da će ih pogoditi srčani udar", izjavila je voditeljica istraživanja Franziska Geiser. 

"Ustanovljene vrijednosti bile su uvijek u fiziološkom području, dakle bez akutne opasnosti", dodala je.

Stvarna opasnost javlja se tek onda kad se strahu pridruže drugi čimbenici rizika, primjerice pušenje ili pretilost.