Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiva povezanost

Znanstvenici otkrili tajnu zaraznog zijevanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zarazno zijevanje prije pokazuje bliskost odnosa među ljudima nego njihov umor, kažu znanstvenici, a prenosi BBC.

Činjenica je da zaraznost zijevanja nikada nije potpuno objašnjena, a novo istraživanje talijanskih znanstvenika, objavljeno u časopisu PLoS, sugerira da je ono povezano s empatijom.

Znanstvenici sa sveučilišta u Pisi promatrali su ponašanje 109 ljudi, muškaraca i žena, različitih nacionalnosti i dobi, u njihovim svakodnevnim aktivnostima i bilježili slučajeve zaraznog zijevanja. Otkrili su da je ono najčešće između izravno povezanih članova obitelji, nešto manje često između prijatelja, a najrjeđe je među poznanicima i strancima.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Testiranje na hripavac - 1 Zaraženo više od 1500 građana Hripavac se rapidno širi Hrvatskom: "Izrazito je zarazan, jedna osoba može zaraziti 15 ljudi"

>> Oprez, ovaj tekst će Vas 'zaraziti'!

>> Zaraza: Zijevanje se prenosi s čovjeka na psa

Vremenski razmak između dva 'zijeva' bio je najveći u ovoj posljednjoj skupini, što ponovo sugerira da empatija i obiteljska bliskost igraju ulogu u ovom fenomenu. Naše istraživanje pokazuje da je zaraznost primarno izazvana emotivnom bliskošću između pojedinaca, a ne drugim čimbenicima, poput spola ili nacionalnosti, napisali su znanstvenici.

Komentirajući rezultate, dr. Catriona Morrison, psihologinja sa sveučilišta u Leedsu, izjavila je da takav primitivan odgovor može baciti svjetlo na evoluciju ljudskog mozga. 'Neki sugeriraju da se zarazno zijevanje razvilo u doba pećinskog čovjeka kada je netko morao biti na straži cijelo vrijeme - zijevanje pospješuje cirkulaciju krvi u mozgu i tako jača budnost', rekla je.

Dr. Atsushi Senju
, londonski znanstvenik, kaže da je sličan efekt učestalosti zijevanja među članovima iste skupine primjećen kod jedne vrste babuna. 'Međutim, još uvijek nije sigurno da je razlog tome empatija - ima i dalje onih koji vjeruju da se radi o običnom prirodnom refleksu'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene