Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugljični dioksid ne miruje.


Upečatljiva animacija objavljena i na YouTube-u pokazuje jednu godinu kovitlanja CO2 kroz atmosferu. NASA-in računalni model ultra visoke razlučivosti dao je znanstvenicima zapanjujući novi uvid u način na koji ugljični dioksid u atmosferi putuje diljem svijeta.

Vezani članci Slika nije dostupna Je li ovo budućnost borbe protiv zagađenja?! Slika nije dostupna Revolucija: Napravili lampu koja apsorbira ugljični dioksid!

Ugljični dioksid ne miruje jednom kada završi u zraku. Vizualizacija njegovog kretanja napravljena je pomoću programa za modeliranje nazvanog GEOS-5 koji se nalazi u NASA-inom centru u Greenbeltu.

Video pokriva razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2006. godine i jasno pokazuje da velik dio svjetskog CO2 dolazi iz gusto naseljene sjeverne hemisfere, piše Wired.

Nije moglo proći neopaženo - Google planira nešto 'veliko'!

NASA se nada da će znanstvena zajednica model iskoristiti za bolje razumijevanje činjenice da se ne samo CO2, nego i druge čestice poput prašine, morske soli i pepela kovitlaju i nastanjuju diljem svijeta.

Podaci su prikupljeni pomoću monitora na tlu, a buduća vizualizacija će biti proširena mjerenjima najnovijeg NASA-inog satelita za praćenje CO2 koji će svaki dan obavljati više od 100 tisuća mjerenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook