Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sadašnji postupci uklanjanja CO2 uključivali su skupi postupak kemijskog ribanja.


Kemičari su u utorak izvijestili kako su izumili materijal koji lako uklanja ugljični dioksid (CO2) iz prirodnog plina, i tako gorivo čini više prijateljskim za klimu. Porozna tvar može jeftino izvojiti CO2 i sigurno ga spremiti za industrijsku upotrebu ili ponovnu injekciju u područje plina.

Znanstvenici naučili bakterije da jedu elektricitet

Vezani članci Slika nije dostupna Zapanjujuć video - Evo što CO2 radi kad jednom završi u zraku! Slika nije dostupna Revolucija: Napravili lampu koja apsorbira ugljični dioksid!

Sadašnji postupci uklanjanja CO2 uključivali su skupi postupak kemijskog ribanja. Novi materijal ugljični dioksid pretvara u čvrste lance molekula polimera. Polimeri ostaju zarobljeni u porama materijala, a prirodni plin prolazi kroz njega. Postupak se događa na normalnoj temperaturi, za razliku od dosad korištenog koji je zahtijevao toplinu i koristio mnogo energije.

Koautor studije Jame Tour, profesor na Sveučilištu Rice u Teksasu, rekao je za AFP da je materijal koji hvata CO2 već postojao, ali ne ovakav koji je to mogao obavljati tako jeftino.

Ispuštanje CO2 u 2010. rekordno!

Nova metoda koristi se na izvoru, što znači da se plin ne mora prevoziti u stanice za prikupljanje C02.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju