Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće kemičara

Je li ovo budućnost borbe protiv zagađenja?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sadašnji postupci uklanjanja CO2 uključivali su skupi postupak kemijskog ribanja.

Kemičari su u utorak izvijestili kako su izumili materijal koji lako uklanja ugljični dioksid (CO2) iz prirodnog plina, i tako gorivo čini više prijateljskim za klimu. Porozna tvar može jeftino izvojiti CO2 i sigurno ga spremiti za industrijsku upotrebu ili ponovnu injekciju u područje plina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavila NASA Zapanjujuć video - Evo što CO2 radi kad jednom završi u zraku! Slika nije dostupna Zbogom staklenički plinovi Revolucija: Napravili lampu koja apsorbira ugljični dioksid!

Znanstvenici naučili bakterije da jedu elektricitet

Sadašnji postupci uklanjanja CO2 uključivali su skupi postupak kemijskog ribanja. Novi materijal ugljični dioksid pretvara u čvrste lance molekula polimera. Polimeri ostaju zarobljeni u porama materijala, a prirodni plin prolazi kroz njega. Postupak se događa na normalnoj temperaturi, za razliku od dosad korištenog koji je zahtijevao toplinu i koristio mnogo energije.

Koautor studije Jame Tour, profesor na Sveučilištu Rice u Teksasu, rekao je za AFP da je materijal koji hvata CO2 već postojao, ali ne ovakav koji je to mogao obavljati tako jeftino.

Ispuštanje CO2 u 2010. rekordno!

Nova metoda koristi se na izvoru, što znači da se plin ne mora prevoziti u stanice za prikupljanje C02.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene