Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro će doći

Osmislio je aparat koji iz zraka u sat vremena stvori pola litre vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fontus je u idealnim uvjetima u stanju stvoriti pola litre vode u sat vremena, a okolnosti o kojima govorimo bi bila temperatura između 30 i 40 Celzijevih stupnjeva i vlaga u zraku između 80 i 90%.

Kristof Retezár, industrijski dizajner iz Beča, osmislio je i predstavio uređaj koji bi doslovno milijunima mogao život značiti. Upoznajte Fontus, aparat koji radi na principu kondenzacije i koji, idemo to tako reći, pretvara zrak u pitku vodu.

Pročitajte i ovo Pogled s Medvednice na maglovito podnožje Lekcija iz meteorologije Neuobičajene razlike u temperaturi, na Sljemenu toplije nego u Zagrebu: Evo što se događa Suludo vrijeme - 3 Suludo vrijeme Promjena vremena stigla je u Hrvatsku: Temperatura će se negdje spustiti čak za 20 stupnjeva

Fontus je u idealnim uvjetima u stanju stvoriti pola litre vode u sat vremena, a okolnosti o kojima govorimo bi bila temperatura između 30 i 40 Celzijevih stupnjeva i vlaga u zraku između 80 i 90%.

Prototip sadrži čak i filter kako u tekućinu ne bi mogle upasti mušice, a Retezar razmišlja o tome da postavi i dodatni karbonski filter kako bi dobivena voda bila pitka čak i kada stiže iz zraka koji je prilično kontaminiran.

Srbin od 44 limenke piva napravio aparat koji mu grije cijelu kuću

Naime, bočica je izvorno je osmišljena za korištenje u prirodi, međutim Retezar je u međuvremenu shvatio da njegov uređaj, koji funkcionira pomoću solarnih ćelija, svijetu može dati puno više.

Uostalom, podaci UN-a govore kako preko dvije milijarde ljudi živi na područjima zahvaćenim nestašicom vode, odnosno kako će 2030. godine čak 47% svjetske populacije biti suočeno s tim problemom.

Dobivanje vode iz zraka pomoću kondenzacije, naravno, nije ništa revolucionarno, takvom se tehnikom već tisućama godina služe u mknogim kulturama, osobito u Aziji i Srednjoj Americi, no nitko dosad nije napravio aparat tako zgodan kao što je Fontus.

Ukoliko o njemu želite znati poneku informaciju više predlažemo da posjetite sljedeću stranicu

 
Turning Air into Drinking Water

Here is a self-filling water bottle that turns air into drinking water.

Posted by Hashem Al-Ghaili on Tuesday, January 26, 2016

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene