Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rođendan genija

Teslin rođendan: Što je sve govorio genije iz Like?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
10. srpnja 1856. godine u Smiljanu pokraj Gospića rođen je jedan od najvećih umova svih vremena - Nikola Tesla, čovjek koji se, kako je sam rekao, jednako ponosio 'svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom'.

Prije točno 158 godina, u selu Smiljanu kraj Gospića rođen je, kako ga mnogi zovu, čovjek koji je stvorio 20. stoljeće.

Pročitajte i ovo Patrijarh Porfirije pomno birane riječi Poglavar SPC-a posvetio crkvu u Smiljanu, govorio o miru Hrvata i Srba: "Uvijek može bolje..." Slika nije dostupna Predstavljena idejna rješenja Srpski mediji žestoko o našoj kovanici: "Hrvati su još jednom besramno ukrali Teslu"

Nikola Tesla ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata, bio je jedan od pionira radio-tehnike, objavio je radove iz fizike u kojima je iznosio originalne ideje i često je bio ismijan, ali unatoč tomu Tesla se danas smatra jednim od najplodnijih genija u elektrotehnici.

Tijekom svog genijalnog života družio se i surađivao s velikanima kao što su Thomas Edison, Charles Batchelor, koji je upravo Teslu, kao i Edisona, smatrao velikanom svoga doba, Robertom Underwoodom Johnsonom, Markom Twainom i Francisom Marionom Crawfordom. Među ljudima koji su ga okruživali smatran je samotnjakom i ekscentrikom, a 1912. je odbio primiti Nobelovu nagradu jer je nakon svađe s Edisonom, s kojim je na početku karijere u SAD-u surađivao, tvrdio kako Edison nije pravi znanstvenik.

Zadnje godine svog života veliki izumitelj proveo je u osami, a njegovi izumi zasnovani na izmjeničnoj struji postali su temelj cijelom daljnjem razvoju elektrotehnike.

Nikola Tesla zadužio čovječanstvo do kraja vjekova, a i dan danas služi kao inspiracija mnogima.

VIDEO Snimio vanzemaljce: Teslu uplašili misteriozni, jezivi zvukovi!

Najpoznatiji citati Nikole Tesle

1. Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.

2. Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori, tko tako ne čini, mora propasti.

3. Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

4. Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju,mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Hrvatima početkom drugog svjetskog rata).

5. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva.

6. Od svih 'sila trenja', ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva 'najveće zlo u svijetu'.

7. Onog dana kad znanost počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.

8. Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

9. Učio sam strane jezike, proučavao književnost i umjetnost, proveo svoje najbolje godine u knjižnicama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i mislio sam kako sam uzalud trošio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

10. Boravim u hotelima. Imati vlastiti stan značilo bi vezati se emocijama za određeni prostor, a to odvlači pozornost i prisebnost od znanosti.

11. Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume s kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život.

12. Pojedinac je prolazan, rase i narodi će doći i proći, ali čovjek ostaje. U tome leži duboka razlika između pojedinca i cjeline.

13. Tri su moguća rješenja za problem povećanja ljudske energije: prehrana, mir, rad.

14. Moramo osloboditi misli od ograničenja koja nameće prostor i vrijeme, ali i sačuvati glavne značajke.

15. Ja nemam obitelj. Samo želim nastaviti s radom. Novac bi mi samo smetao.

16. Nije mi bila namjera, no zabilježio sam impulse iz svemira nepoznatog podrijetla u pravilnim intervalima. Možda nam oni odavno šalju poruke kojih mi nismo svjesni.

17. Energija, to je ključni problem budućnosti – pitanje života ili smrti.

18. Sadašnji izvori energije su nepouzdani i truju naš planet. Možda preživimo to trovanje, ali doći će dan.

19. Ja mogu svojim projektom osigurati energiju za sve potrebe – čistu energiju.

20. Ja se ne bavim proricanjem, nisam gatara, ne proričem ljudima sudbinu i nisam izumitelj. Ja otkrivam. Ja sam otkrivač principa koji postoje. Najprije je bila energija, potom mаterijа. Moj mozak je samo prijamnik. U svemiru postoji neka jezgra iz koga mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam prodro u tajne te jezgre, ali znam da ona postoji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene