Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjera rizika

Razvili test koji previđa rak dojke devet godina unaprijed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moći predvidjeti, pa onda i spriječiti razvoj raka za istraživače je sveti gral.

Britanski znanstvenici vjeruju da su pronašli način kako predvidjeti rak dojke devet godina prije nego se razvije. Otkrili su, naime, da mjerenje određenih vrijednosti u krvi zdrave žene može predvidjeti hoće li nekad kasnije u životu dobiti rak.

Tim s londonskog Imperia Colleagea analizrao je uzorke krvi oko 2.600 žena iz Velike Britanije, Norveške, Australije i Italije te proučavao promjene u bijelim krvnim stanicama. U nizu studija tijekom kojih su pratili žene u prosjeku devet godina otkrili su da su one koje su dobile rak dojke, u usporedbi s onima koje nisu, ranije imale nižu razinu metila u bijelim krvim stanicama.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna Embrionalno inženjerstvo Prvo istraživanje u SAD-u: Mijenjanjem gena do sprječavanja nasljednih bolesti

Metilacija, proces koji se metil nakuplja u našoj DNK, neophodna je za zdravi razvoj stanica. Ali na razinu kemikalije mogu utjecati vanjski čimbenici kao što je alkohol - a koji se mogu kontrolirati.

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI Evo što bi životni vijek povećalo za čak 13 godina

Stoga, ukoliko posljedica istaživanja bude razvoj rutinskog testa kojim bi se utvrdila razina kemikalije, liječnici će imati mogućnost sugerirati osobama promjene u načinu života koje bi mogle zaustaviti razvoj raka dojke.

Biti u stanju predvidjeti i spriječiti rak sveti je gral za istraživače. Rak dojke u 80 posto slučajeva može biti otkriven pomoću mamografije, ali u tom trenutku tumor je već narastao.

Značajan napredak

Ranije ove godine znanstvenici sa sveučilišta u Kopenhagenu razvili su test koji može predvidjeti tko će dobiti rak dojke oko dvije do pet godina prije nego se dogodi - upozorenje devet godina unaprijed predstavljalo bi značajan napredak.

'Ova nova i uzbudljiva tema ima potencijal da pokaže kako životni stil i drugi čimbenici utječu na rizik od dobivanja raka', rekao je doktor James Flanagan koji je radio na istraživanju.

PROMJENA PRAVILA IGRE Počinje 'nova era' u borbi protiv raka

'Najvažnije, promjene na DNK potraknute vanjskim uzrocima su promjenjive što znači da, ra razliku od genetskog rizika, postoji mogućnost da ćemo naći način na koji se može mijenjati taj rizik, tako da manje ljudi dobije rak', dodao je.

Naravno, provest će se dodatna istraživanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene