Obavijesti Video Pretražite Navigacija
17 godina istraživanja

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI Evo što bi životni vijek povećalo za čak 13 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija studija pokazala je kako je situacija zapravo mnogo gora nego se do sada mislilo.

Sjedilački način života povezan je s razvojem mnogih bolesti, ponajprije pogoduje razvoju dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Najnovija studija pokazala je kako je situacija zapravo mnogo gora nego se do sada mislilo.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Rano otkrivanje karcinoma - 3 Neki su mogli biti spašeni Svaki peti stanovnik Hrvatske umre od karcinoma, a odaziv na preventivne preglede je i dalje loš

Osim dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ljudi koji puno sjede imaju veće šanse za razvijanje nekog oblika raka, osobito žene.

Studija čije je istraživanje trajalo punih 17 godina pokazala je da ponajprije ženama koje sjede više od 6 sati na dan prijeti veća mogućnost od razvoja raka dojke, raka jajnika i raka krvi, leukemije od onih koje sjedeći provode manje od 3 sata, piše LiveScience.

Istraživanje je također pokazalo da i osobe koje svoje slobodno vrijeme provode sjedeći povećavaju rizik od razvoja raka, osobito pripadnice ljepšeg spola. Kod žena koje sjede više od 6 sati na dan postoji čak 10% više mogućnosti od razvoja nekog oblika raka.

PROMJENA PRAVILA IGRE Počinje 'nova era' u borbi protiv raka

Istraživanje Američkog centra za prevenciju bolesti raka je obuhvatilo oko 70.000 muškaraca i 77.000 žena različitih dobnih skupina, a provodilo se od 1992. do 2009. godine. Pokazalo je da je više od 12.000 žena i 18.000 muškaraca obuhvaćenih istraživanjem, razvilo nekakav oblik raka. Istraživanje je obuhvaćalo niz faktora među kojima tjelesni indeks mase kao i fizičku aktivnost.

Među muškarcima koji su sudjelovali u istraživanju nije dokazana izravna povezanost nastanka bolesti isključivo povezana sa sjedenjem. No ono što je studija otkrila je da je postotak oboljenja od raka veći za 11% među muškarcima koji sjede više od 6 sati i imaju problem s viškom kilograma.

Ova studija samo je jedna u nizu objavljenih ove godine. Još 2010. dokazana je poovezanost između velikog broja sati sjedenja i razvoja bolesti dijabetesa Tipa 2. Ta je studija bila među prvima koja nas je natjerala na razmišljanje o načinu provođenja našeg slobodnog vremena, te mnoge potakla na uvođenje fizičke aktinosti u svakodnevicu.

Studija je pokazala i da žene koje sjede više od 6 sati na dan imaju 37% više mogućnosti za ranije umiranje od onih koje sjedeći provedu 3 ili manje sati na dan. One će u prosjeku živjeti 13 godina duže od žena koje sjede više od 6 sati na dan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene