Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TERME SVETI MARTIN

Ovdje radimo s jednim ciljem - kako bi ovaj svijet učinili ljepšim mjestom te barem malo doprinijeli zaštiti prirode i smanjili zagađenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gracia Petek, healthness managerica u LifeClass Termama Sveti Martin ponosno ističe kako su Terme u posljednjih godinu dana značajno smanjile korištenje proizvoda od plastike.

 Gosti ovdje mogu uživati u healthness programima, radionicama izrade prirodne kozmetike za ljude ali i kućne ljubimce. Osim kozmetike, tu su i zdravi prehrambeni proizvodi, a gosti su posebno sretni kad od otpadnog ulja izrade mirisne svijeće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Može biti opasno Sve mlađa djeca koriste kozmetiku protiv starenja: Dermatolozi upozoravaju roditelje Ilustracija Mikroplastika na udaru Odzvonilo šljokicama u kozmetici i raznim sjajilima: Trgovci spremaju akcijske prodaje

Vi ste zaposleni na funkciji healthness managera u LifeClass Termama Sveti Martin. Kako su gosti zadovoljni vašim uslugama i koje usluge gosti od vas najviše traže?

Zaposlena na ovoj lijepoj ali i zahtjevnoj funkciji healthness managera u LifeClass Termama Sveti Martin nešto više od godinu dana i s ponosom želim istaknuti da su gosti izrazito zadovoljni novim uslugama koje smo uveli mojim dolaskom. Teško mi je izdvojiti jednu uslugu koja se najviše traži. Sve više gostiju traži potpuni healthness doživljaj koji uključuje aktivnosti kao što su yoga, mindfulness meditaciju, radionice prirodne kozmetike te scan cijelog organizma kako bi istražili stanje vlastitog tijela i uma te nastojali uz dobivene savjete postati najbolja verzija sebe.

Zapravo, sve ove naše usluge čine nerazdvojivu cjelinu koja pomaže čovjeku kako bi zablistao na svim poljima svojeg postojanja. Za to je ipak potreban i angažman samog gosta, a ja sam tu da budem podrška i savjetnik.

Za Terme Sveti Martin proizvodite vlastitu kozmetiku. Kakve sve vrste kozmetika radite te mogu li gosti s vama raditi na izradi kozmetike?

Od prošle godine smo u Termama uveli posebne radionice prirodne kozmetike za naše goste. Smatramo da priroda nudi najbolje za čovjeka i njegovo tijelo te na tragu toga svakodnevno prenosimo na svoje goste pa i okolinu znanje o hladno prešanim uljima, eteričnim uljima i svim ostalim sastojcima koji mogu poslužiti za izradu kvalitetne prirodne kozmetike.

Naši gosti mogu izraditi svoje vlastite pilinge, maske, masažne pločice, kreme te iste koristiti u prostorijama wellnessa ili ih ponijeti sa sobom kući. Želja nam je pomoći ljudima u mijenjaju životnih navika kako bi održali dobro zdravlje te ostarjeli mladi, zdravi i vitalni. To je jedino moguće ako tijelo uskladimo s ritmovima prirode jer mi jesmo dio prirode, bili mi toga svjesni ili ne.

Načuli smo da pripremate i proizvode za pse? Terme su i Pet friendly resort koji zaista brine o svakom članu obitelji.

Ponosni smo što smo pet friendly resort! Kod nas čak neki od zaposlenika vode svoje pse sa sobom na posao što me osobno veoma veseli. Trudimo se našim četvero nožnim gostima pružiti potpuni healthness doživljaj jer su LifeClass Terme Sveti Martin poznate kao svijet zdravih užitaka, a i ljubimci imaju pravo uživati.

Za pse imamo zdrave ručno rađene keksiće koji su stalno dostupni na recepciji hotela. Kuhamo i prirodnu kozmetiku za mekane članove obitelji; od sapuna za šapice do kremica za njegu. Svaki ljubimac će se kod nas dobiti kraljevski tretman, a posebno će ih razveseliti ograđeno i zaštićeno igralište koje je spremno samo za njih.

Kako reciklirate otpad i kako radite na smanjenju otpada odnosno ponovnom korištenju istog?

Svakodnevno razdvajamo otpad i imamo kante za smeće na svakom katu naših smještajnih objekata. Osim smeća, pažljivi smo i u potrošnji vode i energenata. Ono što možemo recikliramo, a ono što ne možemo, rado ćemo donirati. Često surađujemo s Azilom Prijatelji životinja iz Čakovca pa tako ručnike i deke koje više ne koristimo doniramo kako bi napuštenim psima olakšali boravak u azilu.

Ispred hotela gostima smo osigurali punionicu za električne bicikle i aute i postavili smo pametnu klupu. Trenutno uvodimo novost po pitanju smanjenja potrošnje vode, sredstava za čišćenje i električne energije tako što ćemo goste zamoliti da nam kažu žele li svakodnevno čišćenje sobe. Time i mi i gosti možemo pomoći u brizi za okoliš. Gosti će jednostavno na vrata staviti oznaku, a za uzvrat što su očuvali okoliš dobit će mali poklon. Predali smo i svu potrebnu dokumentaciju za certifikat EU Ecolabel i nadamo se da će uskoro stajati na zidu uz naše ostale koje posjedujemo.

Otpadno ulje pretvarate u svijeće. Imate li neki recept za naše čitatelje da sami iskoriste svoje otpadne materijale i pretvore ih u nešto novo i kreativno?

U LifeClass Termama Sveti Martin radimo s jednim ciljem - kako bi ovaj svijet učinili ljepšim mjestom te barem malo doprinijeli zaštiti prirode i smanjili zagađenje. Odlučili smo iskoristiti otpadno ulje od kuhanja i od njega izraditi mirisne svijeće. Naravno da ću rado podijeliti recept jer svako znanje je beskorisno ako ga ne dijelimo i širimo.

Nadam se da ćete se svi okušati u kuhanju nečeg, bilo da su to svijeće ili pak prirodna kozmetika. Uz malo truda i puno dobre volje mnogo toga možemo napraviti za sebe i svoju okolinu. Ako želite naučiti još više o zanimljivim načinima kako iskoristiti otpad i ponovno ga koristiti, navratite u Terme Sveti Martin i rado ću prenijeti ono što znam.

Za izradu svijeća od otpadnog ulja potrebno je:

- staklenka (veličine koju želite)
- poklopac, čekić i čavlić
- 500 grama pčelinjeg voska ili sojinog voska (za vegan varijantu)
- 2 šalice otpadnog ulja
- fitilj za svijeće (dostupni su u svakom hobby dućanu)
- eterično ulje po želji

Možete iskoristiti i stare svijeće i komadiće starih svijeća umjesto voska.

Na poklopcima s čekićem i čavlićem izradite rupice ako će svijeće stajati vani. U vatrostalnu posudu potrebno je staviti narezani vosak i ostatke svijeća. Ako želite, možete dodati komadiće pastele da bi dobili boju. Posudu je potrebno uroniti u drugu posudu u kojoj se voda zagrijala do vrenja. Na laganoj vatri zagrijavajte i pričekajte da se sav vosak otopi. Dodajte i ulje. Ako ćete svijeće koristiti u kući, dodajte im eterično ulje po želji. U pripremljenu staklenku potrebno je uliti vrlo malu količinu voska i ulja, utisnuti metalni dio fitilja u vosak i pustiti da se malo stvrdne. Drugi kraj fitilja potrebno je pričvrstiti za neki drveni štapić ili kuhaču kako ne bi prilikom lijevanja voska pao u svijeću. Ulijte vosak do željene visine i pustite da se ohladi. Kad se vosak ohladi odrežite fitilj do željene visine. Uživajte u svojoj prvoj ručno rađenoj svijeći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene