Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa SSSR-a Josif Visarionovič Staljin i ratni britanski premijer Winston Churchill dobre su odnose razvili nakon jedne cjelonoćne pijanke.


Nedavno objavljeni arhivski dokumenti pokazuju da su ratni čelnici Britanije i SSSR-a, Winston Churchill i Josif Visarionovič Staljin, napredak u odnosima ostvarili jedne moskovske noći u kojoj su se dobro zapili, prenosi BBC.

Vezani članci Pilo se, popilo, provozalo gradom... (FOTO: Pikabu) Pijan kao deva je ukrao oklopno vozilo, pa se njime zabio u trgovinu u koju je krenuo po još vina Slika nije dostupna Sjevernokorejski Superhik: Kim Jong-Un tvrdi da ste za njega amateri kad treba popiti

Odnosi između britanskog premijera i sovjetskog diktatora u prvim su godinama Drugog svjetskog rata varirali su od "toplog do hladnog", a pravi odnos između njih dvojice razvio se tek za Churchillova posjeta Moskvi u kolovozu 1942. godine.

>> Znate li zašto je Putinu potreban Staljin?

Ni taj posjet nije počeo dobro, ali je jedne večeri Churchill zatražio sastanak sa Staljinom u četiri oka kako bi konačno ostvarili nekakav napredak. Pozvan je u Staljinove odaje oko 19 sati. Dužnosnik britanskog ministarstva vanjskih poslova Alexander Cardogan im se pridružio iza ponoći i zapisao: "Između njih je bio stol prepun hrane svih vrsta... i bezbrojnih boca. Atmosfera je bila vesela kao na vjenčanju", iako se Churchill žalio na laganu glavobolju.

Staljin je pio nešto žestoko, a premijer kavkasko crno vino, piše Cardogan. "Ta dva velika čovjeka stvarno su se 'našla' i počela dobro slagati", dodao je.

Staljin je bio poznat po gostoljubivosti koja uključuje velike količine alkohola i volio je pregovarati s ljudima koji mogu dobro popiti. "Winston je sigurno bio impresioniran, a čini se da je osjećaj bio uzvraćen", dodao je Cardogan. Rastali su se tek poslije tri sata ujutro. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook