Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sofisticirani zvukovi

Nova pošast: I-dose - digitalna droga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moderan svijet, moderne tehnologije, moderni načini drogiranja. Tako bi se mogla opisati nova 'digitalna droga' koja je sve popularnija među mladim Amerikancima.

'I-dose' su zapravo sofisticirani zvukovi, koji utječu na mozak i to tako da u svako uho posebno šalju zvukove različitih frekvencija. Prvo treba staviti slušalice, zatvoriti oči i prepustiti se zvukovima, koji korisnika dovode u stanje 'napušenosti'. Osim što djeluju na mozak, zvukovi i opuštaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Istraživanja su pokazala da ti ritmovi ne uzrokuju kemijske reakcije u mozgu, no policija i učitelji su zabrinuti da bi mlade mogli motivirati na korištenje pravih droga, piše 24ur. Ritam zvukova kod mladih izaziva isti učinak kao i marihuana, kokain ili drugi opijati.

Zvukovi se mogu kupiti na internetu, a prodavači tvrde kako nisu štetni, ne izazivaju ovisnost, a kod korisnika ne samo da izazivaju dobar osjećaj, već mu podižu i samopouzdanje. S time se ne slaže neuroznanstvenik Daniel Levitin, koji se bavi istraživanjem utjecaja glazbe na mozak. On tvrdi da ti zvukovi imaju isti učinak kao i tradicionalne droge.

Reporter SMH-a tvrdi kako mu je nakon korištenja 'I-dose' bilo muka, a osjećao se iritirano i pijano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene